stanje doma in po Evropi

Koronavirus ni potrkal na naša vrata, zašel pa med vrste švicarske vojske in v Italiji terjal več kot 50 življenj

A.S./STA
3. 3. 2020, 12.44
Deli članek:

Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da do 12. ure v Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo sicer 268 testov. Evropske države ob širjenju novega virusa medtem iščejo rešitve za njegovo zajezitev in vzpostavljajo mehanizme, s katerimi bi preprečili preveliko gospodarsko škodo.

Profimedia
Primere bolnikov koronavirus so zabeležili v vseh sosednjih državah Slovenije z izjemo Madžarske.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je sicer v ponedeljek dvignil oceno tveganja za EU zaradi novega koronavirusa z nizke do zmerne na zmerno do visoko. Primere bolnikov koronavirus so beležili v sosednjih državah z izjemo Madžarske.

Največji izbruh v Evropi je v Italiji, kjer je bilo do zdaj potrjenih 2036 primerov, umrlo je 52 bolnikov, bolezen pa trenutno preboleva 1835 ljudi.

Število potrjenih primerov bolnikov s koronavirusom je po svetu preseglo 90.000, več kot 3000 jih je umrlo, prebolelo pa ga je več kot 48.000 bolnikov.

Kako je drugod po Evropi?

Na Poljskem, kjer doslej še niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom, je parlament v ponedeljek sprejel zakonodajni sveženj o posebnih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni 19.

Nova zakonodaja med drugim omogoča podjetjem, da zaposlenim odredijo delo od doma, medicinske opreme za boj proti koronavirusu pa ne bo treba kupovati prek javnih naročil. Zakon tudi povečuje pooblastila sanitarnega inšpektorata v primeru epidemije ter uvaja nadomestilo za starše, ki bodo morali v primeru zaprtja šol ali vrtcev skrbeti za svoje otroke.

Nemška vlada je za boj proti novemu koronavirusu vzpostavila krizni štab, ki se bo po napovedih sešel danes. Nekateri nemški politiki pozivajo h ukrepom, s katerimi bi zaščitili nemško gospodarstvo in preprečili recesijo.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je v ponedeljek posvarila, da se bo globalna rast zaradi koronavirusa letos v najboljšem primeru zmanjšala za 0,5 odstotne točke.

V Franciji, kjer so doslej našteli 191 okuženih in tri smrtne žrtve, je zaradi novega koronavirusa zaprtih okoli 120 osnovnih in srednjih šol v žariščih po državi. Med njimi sta departma Oise severno od Pariza ter Morbihan na zahodu države.

Švicarska vojska je medtem danes sporočila, da je po potrditvi prvega primera okužbe v svojih vrstah vsem vojakom odredila, naj ostanejo na območju vojašnic. Okužbo so potrdili pri vojaku, ki naj bi v ponedeljek začel orožne vaje, pred tem pa je prišel iz italijanskega Milana. Njegovo stanje je stabilno, tri vojake, ki z njim delijo sobo, pa so preventivno premestili v karanteno. Švicarska vojska sicer poudarja, da je kljub tem ukrepom pripravljena posredovati kadarkoli.

V norveškem pristanišču Haugesund pa se je zasidrala nemška ladja za križarjenje, na kateri pri dveh potnikih sumijo na okužbo z novim koronavirusom. Ladja Aida Aura z okoli 1200 potniki naj bi v pristanišču ostala do rezultatov testov, domnevno okuženi nemški par pa je v karanteni v svoji kabini.

Iz Ukrajine medtem poročajo o prvem primeru okužbe. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Italije. Za njegovo soprogo so preventivno odredili karanteno.