VELIKA VRNITEV Wolfa

Tri desetletja po »nategu« spet poje

S.S.
2. 3. 2020, 20.00
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 20.36
Deli članek:

Na slovensko glasbeno sceno se je resneje vrnil lani z dvema novima komadoma, pred dnevi pa se je v ekstravagantni opravi »borca za ljubezen« preizkusil tudi na Emi, kjer je zasedel zadnje mesto.

Goran Antley/M24
Božidar Wolfand - Wolf je eden nekoč najpopularnejših pevcev slovenske zabavne glasbe.

Množice se ga spominjajo po glasbenih uspešnicah iz osemdesetih, kot so Oh ne, Cherie, Goodbye, Michelle, Angel varuh, Suženj ritma, Nihče me ne ustavi ... Spet drugi po zloglasnem piramidnem sistemu Catch the cash, ki je Slovence obnorel po osamosvojitvi in poskrbel, da je več kot sto tisoč vlagateljev ostalo brez 200 milijonov takratnih nemških mark.

Božidar Wolfand - Wolf je eden nekoč najpopularnejših pevcev slovenske zabavne glasbe. Rodil se je leta 1962 v Trbovljah, mladostna leta pa je preživljal v Hrastniku. V zasavskem revirju se je že kot mulec proslavil kot glasbenik in pevec, ki je zabaval na šolskih prireditvah, veselicah in sobotnih plesih. Njegova glasbena kariera je doživljala bliskovit vzpon, še posebno po tem, ko je spoznal svojo bodočo ženo Heleno Banič, s katero sta si skupaj omislila projekt Wolf, podpisala pa se je tudi pod številne njegove hite, organizirala nastope, studijska snemanja in drugo. Leta 1984 je z glasbeno skupino Rendez-Vous nastopil na Jugoviziji v Skopju, kjer so veljali za favorite, a so naposled zasedli tretje mesto, pesem Oh ne, Cherie pa je, čeprav v slovenskem jeziku, vseeno postala velika uspešnica po vsej bivši državi. V drugi polovici osemdesetih se je posvetil solo karieri in izdal pet samostojnih albumov. Leta 1991 je prejel priznanje prvi glas Slovenije, potem pa je zabredel v eno prvih tajkunskih zgodb pri nas in leta 1993 pobegnil v tujino.

Ujemi denar

Z ženo je bil namreč eden od soorganizatorjev piramidnega sistema, igre Catch the cash, ki jo je v letih po osamosvojitvi vodil danes že pokojni direktor podjetja Exocom Ltd. Ciril Gradišar. V sistemu Catch the cash je denar izgubila večina od približno sto tisoč vlagateljev, organizatorji pa so se okoristili z okoli 200 milijoni takratnih nemških mark. Zaradi takratne zakonodaje policija ni našla elementov kaznivega dejanja, zakonca Wolfand pa sta se, ko so njuno vlogo razkrili mediji, v strahu pred maščevanjem vlagateljev najprej preselila v Avstralijo, zatem v ameriško zvezno državo Ohio, kjer se jima je rodila hčerka, in naposled na Florido. V Ameriki sta zakonca vlagala v blagovne znamke, odpirala in zapirala podjetja, danes se na Floridi Banič Wolfandova oglašuje kot računovodkinja. On pa se je lani vrnil na slovenske glasbene odre z dvema novima komadoma in pred dnevi smo ga, kot najstarejšega nastopajočega, imeli priložnost spremljati tudi na Emi, kjer je s pesmijo Maybe someday zasedel zadnje mesto.