Intervju

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih strank"

Katarina Keček
16. 2. 2020, 19.30
Deli članek:

Predsednik stranke SNS je tudi tokrat ostro ošvrknil trenutne politične igralce, ki sestankujejo in barantajo o sestavi nove vlade.

STA
Zmago Jelinčič

Jelinčič je prepričan, da poslanci ta hip pred očmi nimajo ne državljanov ne prihodnosti te države, saj gre v ozadju vseh pogovorov samo za strankarske težnje po vladanju in ohranitvi poslanskih mest.

Kaj menite, da je bil ključni razlog za odstop Marjana Šarca s položaja premierja? Je padel na testu iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ali gre za druga politična vprašanja?

Koalicijski partnerji so po Šarcu skakali, kakor so želeli. Vsak je soliral in mislil, da je najboljši in najpametnejši. Potem pa se je zgodilo to vprašanje o zdravstvenem zavarovanju. Predlog, ki ga je pripravila vlada, je bil dober, ampak bistveno drugačen od zakona Levice, ki je bil obupen. Potem so se uskladili, da bodo predlog Levice zavrnili in da bo šel v proceduro zakon LMŠ. Takoj so začeli vsak po svoje dodajati amandmaje na ta zakon, nastala je grozna kolobocija in glavno zadevo je zakuhal minister za finance. On je človek, ki v naši državi najbolje obvlada finance in točno ve, kaj je možno in kaj ne. Znorel je in je šel. Če v državi nimaš glavnega finančnika, potem si oplel. Po drugi strani pa so koalicijski partnerji Šarcu podtaknili Cerarja kot zunanjega ministra. Lahko najdemo koga slabšega za to funkcijo? Ne. Ampak to je bila zahteva koalicijskega partnerja. Ali pa Erjavca za obrambnega ministra? In tako od ministrstva do ministrstva. Edina pozitivna zadeva je gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Počivalšek. Čeprav ga vsi pljuvajo, dela dobro in vsi poslovni ljudje, ki so z njim imeli kontakt, so navdušeni.

Je bila po vašem mnenju Šarčeva poteza preuranjena? Se vam zdi, da bi se moral bolj potruditi glede obstanka vladne koalicije?

Mislim, da je to naredil v pravem treutku, in to je zanj dobra strateška poteza, ki mu bo prinesla nove volitve ter vsaj dvakrat več glasov, kot jih je imel zdaj. Težavo vidim pri drugih strankah. Bratuškova ne bo prišla v parlament, za Desus je tudi vprašanje, ali mu bo uspelo, SMC je notranje razdeljena in bo razpadla, tukaj vidim dobro priložnost za Počivalška. S Šarcem lahko sklene neko koalicijo in prenese določeno število mest, kamor bi lahko namestil svoje kandidate. Upam samo, da ne bo naredil napake s Cerarjem. Kamorkoli ga bo postavil, bo izgubil volitve, ker Cerarja nihče ne mara.

STA
Zmago Jelinčič

Stranka SMC se pogaja na dveh koncih, pri Janši in s Šarcem, morda celo na treh, če štejemo še možnost projektne vlade. Občutek dajejo, da še sami ne vedo, kaj bi radi.

Cerarja je treba izključiti iz vseh pogovorov. Nobenega pogovora v svoji zgodovini še ni rešil pozitivno. Jasno, da se Počivalšek pogovarja na dveh koncih. To je politika: da iščeš opcijo za svojo stranko, za preživetje in za nadaljnje pozicije. On je delal dobro in to vizijo bi moral nadaljevati. Mora pa se pogovarjati na obeh straneh. Vendar mislim, da bo kmalu presodil, da Janši ne bo uspelo sestaviti vlade. Trenutni napad nanj je prehud, tako da mislim, da so volitve najboljša možnost.

Se v vaši stranki nagibate k novim volitvam ali je boljša opcija nova koalicijska vlada?

V stranki imamo kredit še od prejšnjih volitev in bomo zaradi volitev morali vzeti novega, to ni preprosto. Vseeno sem prepričan, da nas čakajo predčasne volitve, ker je v SMC kar nekaj ljudi, ki ne bodo hoteli v koalicijo z Janšo. Skoraj prepričan sem, da bodo predčasne volitve, in glede na vse proceduralne zahteve je datum 26. april najbolj verjeten.  

V stranki Desus so večkrat poudarili,  da ne morejo privoliti v sodelovanje z Janšo zaradi ideoloških razlik. Trenutna pogajanja ne kažejo tako?

V prvi vrsti Desus pluje, kot veter piha. To se je videlo že pod Erjavcem, ko je pogoltnil milijon obljub, in zdaj je enako. Bistveno boljše za Desus bi bilo, če bi že prej zamenjali Erjavca. Pivčeva bo poskusila nekaj popraviti, vendar ima za sabo poslansko skupino. Vsaj dva iz te skupine nikakor ne bosta podprla Janše, eden pa bi mu najraje kar skočil v naročje.

Hoče sploh kdo vašo stranko v morebitni koaliciji? Ali lobirajo pri vas, neuradno, po hodnikih, za glasove?  

Ne hodim na nobena pogajanja, ne k Janši ne k Bratuškovi. Počakal bom, če bo Janša lahko sestavil vlado brez nas. Če jo bo, jo pač bo, dvomim pa, da bo Bratuškova kaj izpeljala. Če bo, bo ta vlada brez nas, vendar so to računi brez krčmarja in predčasne volitve so najboljša možnost. Šarec bo moral močno pljuniti v roke in ponuditi ljudem kaj konkretnega, začenši pri svojih svetovalcih.

Nisem zasledila, o kakšnih programih in načrtih se pogovarjajo na teh pogajanjih. Državljani imamo občutek, da v teh debatah o sestavljanju vlade ne mi ne dobrobit države ne igramo nobene vloge. O čem se v resnici pogovarjajo v ozadju teh trgovanj? Gre v osnovi za ohranitev poslanskih mest ali za rešitev nastale krize?

Devetdeset odstotkov poslancev se ukvarja samo s seboj in svojim preživetjem. Mi sicer še vedno pišemo in postavljamo poslanska vprašanja, vendar se je vse delo ustavilo.

Podobno kot pred dvema letoma se tudi zdaj na eni strani vzpostavlja Janšev in na drugi strani močan anti-Janšev pol. Bi bila res taka katastrofa, če bi državo vodila SDS?

SDS ima znotraj stranke kar nekaj dobrih kadrov. Zanimivo bi bilo, če bi Šarec ob morebitni zmagi na volitvah iz SDS potegnil nekaj kadrov in jih postavil za ministre. S tem bi SDS v veliki meri zavezal k sodelovanju in bi jim omejil vpliv na ostalo dogajanje. To je politična matematika.

Če ni problem v stranki SDS in njihovem programu, če je problem samo Janez Janša, kdo iz SDS bi moral sestavljati vlado, da bi bila sprejemljiva tudi za vašo stranko?

V SDS imajo kar nekaj takih, ki bi lahko sestavili vlado. To ne pomeni komandirati svojim vojščakom, temveč razmišljati, se pogovarjati in dogovarjati. Janša je nekaj dobrih kadrov porinil v ozadje, to sta Branko Grims in Matjaž Tanko. Ta dva sta dobra politika, razumna in z njima se da pogovarjati. Dober kader je tudi Anže Logar in pa, čeprav se hecno sliši, tudi Žan Mahnič bi bil dober za vojsko. Vsekakor boljši kot Erjavec.

K Janši niste šli na pogovore, ker vas je član SDS Vinko Gorenak užalil na twitterju, prav tako Janši zamerite prestop vaše poslanke k SDS. Gre pri teh zadevah bolj za osebne zamere kot za resno ukvarjanje s politiko?

Ne gre za osebne zamere, gre za stališče stranke. Tudi ostali so na spletu grdo pisali o nas, pa jim nisem zameril. SDS pa sem zameril, da so nam odtujili poslanko, čeprav ni bila ne vem kakšen kader. Če hočeš stranko v koaliciji, se to ne dela. To je tako, kot če bi namerno ustrelil vojaka nasprotne vojske, potem pa bi rekel, ah, saj ni važno, bomo še naprej sodelovali, kot da tega ni bilo.

Bobo
Zmago Jelinčič

V javnosti obstaja več teorij političnih zarot. Ena močnejših je ta, da je Janez Janša pravzaprav ključni igralec levice, dejansko trojanski konj levih strank, ker zmagujejo na volitvah in se združujejo samo zaradi nasprotovanja njemu. Brez Janše levim strankam to verjetno ne bi uspelo.

S tem se popolnoma strinjam. Ta trojanski konj ne samo, da je sam po sebi trojanski konj, ampak je v določenih segmentih tudi dirigiran.

Lahko to pojasnite?

Zdaj tega ne bom podrobneje razlagal.

Če se bo sestavila kakršnakoli vlada, ali boste v stranki zavzeli državotvorno pozicijo in podprli to vlado?

Ne, ker podpiranje te koalicije ne pomeni nič dobrega za Slovenijo. Kot vem, ima Janša v načrtu volitve čez nekaj časa, ne zdaj, ampak šele čez nekaj časa.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi, če bi bile volitve jutri, največ možnosti imela stranka SDS, dobili bi malo več kot 18 odstotkov glasov. Druga bi bila Šarčeva stranka, pa SD in Levica, oboji bi dobili okoli osem odstotkov volilnih glasov. Parlamentarni prag bi prestopili še Nova Slovenija in vaša stranka. Ostali, SMC, Desus in Stranka Alenke Bratušek, bi ostali brez poslanskih mest.

Anket ne spremljam preveč, ne verjamem tem rezultatom. Za zdaj čakam in gledam, kaj se bo zgodilo. Podpora tej koaliciji ni rešitev za državo, temveč želja Janeza Janše, da SDS-u zgradi most do predsedovanja Slovenije Evropski uniji, potem pa jih država ne bo zanimala preveč.

Bi bilo morda bolj modro razmišljati o nekakšni širši, ne toliko strankarski koaliciji? V parlamentu je kup majhnih strank, vsaka vleče na svoj konec, razdrobljeni ste po vseh vprašanjih.

Mi smo majhni samo v glavah. Majhne stranke in čudni ljudje so v parlamentu zato, ker imamo takšen volilni sistem. Če bi imeli sistem brisanja okrajev in strankarsko listo v vsaki enoti, česar Janša noče, potem bi lahko stranka dala svoje najboljše ljudi in ti bi bili izvoljeni. Tako pa s tem volilnim sistemom dobimo vaške posebneže in ljudi, ki ne znajo jesti z nožem in vilicami. S takimi ljudmi pa ne moreš delati države in vladati. To je največji problem. Tega Janša noče, kajti to je en korak bližje večinskemu sistemu, čeprav so se za črtanje okrajev zavzeli tudi na svojem kongresu. Janša sam sebi skače v kontradikcijo, ko trdi, da bi bila to katastrofa za podeželje. Ne bo, saj je že zdaj večina poslancev Janševe stranke izvoljena na podeželju, in ne v centrih mest. V parlamentu mu verjamejo samo še slaboumni poslanci, teh pa je dobra tretjina.

Kakšno je trenutno vzdušje v parlamentu? Veliko ravno ne delate te dni?

Hodniki so prazni, zelo prazni, vsi so živčni. Odbori sicer delajo naprej, čeprav je vprašanje, ali se sploh izplača razpravljati o kakšnem zakonu. Če bodo volitve, se noben zakon, o čemer trenutno debatiramo, ne bo izpeljal.