Koronavirus

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanja na Kitajsko

J.P.
10. 2. 2020, 10.36
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 10.38
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje, da preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko.

Profimedia
Na letališčih in mejnih prehodih na Kitajskem in v regiji so vzpostavili kontrolo varnosti in karantene za vse potencialne okužene ljudi.

Hkrati odsvetujejo potovanja v kitajske province, kjer je vzpostavljena karantena ali transportne omejitve in zapore. Med njimi so Hubei, Hunan, Henan Guangdong in Zhejiang. Razlog? Epidemija novega koronavirusa 2019-nCOV in z njo povezani omejevalni ukrepi kitajskih oblasti.

Vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih predelih, ministrstvo za zunanje zadeve svetuje, "da izkoristijo varno možnost in območje zapustijo".

Vsi državljani Slovenije, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Kitajske, lahko sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z epidemijo in pomembnejše konzularne informacije, slovenskemu veleposlaništvu v Pekingu.

Na letališčih in mejnih prehodih na Kitajskem in v regiji so vzpostavili kontrolo varnosti in karanteno za vse potencialne okužene ljudi. Letalske družbe ob vstopu na letala potnike preverjajo in imajo v primeru suma na bolezen pravico, da potnika zavrnejo.