Vizum na črno

Gnila jabolka v slovenski policiji: štirje iz Zavrča, eden iz Gruškovja

G.G.
10. 2. 2020, 09.57
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 13.38
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad je odkril podkupljive kolege.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

Policija je na podlagi notranje varnostnih ukrepov odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju Schengna. Pri tem so zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč. Kot poročata današnji Večer in Slovenske novice, so štirje pridržani z Gruškovja, eden pa iz Zavrča.

Sprejemali so podkupnine in državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem so jim omogočili, da so lahko podaljšali vizum, kar je v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni.

Na policiji so do zdaj ugotovili, da je šlo za državljane iz BiH, Srbije in Makedonije, ki po besedah Franca Pavlina iz sektorja za notranje preiskave in integriteto najverjetneje na črno delajo v državah EU, saj bi v nasprotnem primeru namreč imeli delovno vizo, ki omogoča normalno bivanje, zato potrebuje ustrezne žige, da jim ni treba zapustiti EU. Te jim je po dozdajšnjih ugotovitvah priskrbela organizirana mednarodna kriminalna združba, katere del je bilo tudi pet slovenskih policistov, ki bivajo na območju Policijske uprave Maribor. Tem so kurirji dostavljali potne liste, ki so jih policisti nato ožigosali z ustreznim datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora ter jih preko kurirja vrnili.

V preiskavah so zasegli nekaj predmetov, s katerimi so bila izvrševana kazniva dejanja, med drugim 19 potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje, in 90.000 evrov gotovine. Vseh pet policistov in še eno osebo so pridržali. Po Pavlinovih besedah se trenutno nahajajo v prostorih za pridržanje v Ljubljani in jih bodo tekom današnjega dne prepeljali na nadaljnja zaslišanja pred preiskovalnega sodnika na Ptuju.

Koliko protipravne premoženjske koristi so si pridobili, po Pavlinovih besedah v tem trenutku še ni povsem znano. "Za zdaj lahko govorimo o 90.000 evrih, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami, ostalo pa je še stvar predkazenskega postopka, ki ga bo nadaljeval NPU, in najverjetnejše finančne preiskave, ki jo bo vodil posebni oddelek," je dejal Pavlin v izjavi za medije.

Vsem osumljenim policistom so danes zaradi kršitev pogodbenih obveznosti tudi izrekli in vročili sklep o prekinitvi delovnega razmerja.

Učinkovit sistem zagotavljanja notranje varnosti

Pavlin se je ob tem pohvalil, da so nedovoljeno početje policistov odkrili z lastno notranjo varnostno preiskavo, zaradi česa je mogoče "trditi, da imamo zagotovljen učinkovit sistem zagotavljanja notranje varnosti in da se pravilno odzivamo na tovrstne zlorabe". "V vsakem primeru je policija do zdaj že večkrat dokazala, da ni tolerantna do korupcijskih tveganj in zlorab uradnega položaja ter da v takih primerih tudi ostro ukrepa," je dejal.