V ozadju oblikovanje nove koalicije?

Predčasne volitve Šarčeve "mokre sanje"? Tako meni poslanka stranke, ki se po zadnji anketi ne bi uvrstila v parlament

S.R./STA
28. 1. 2020, 14.32
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 16.58
Deli članek:

Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča po odstopu premierja Marjana Šarca že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije, a ne na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede.

Bobo
Poslanka SMC Monika Gregorčič
LMŠ bi decembra volilo 13,1 odstotka vprašanih, SDS 12,7, Levico 8,9, SD 6,7 NSi 6,2, DeSUS 4,1, SNS 2,6, SAB 1,8, SMC pa 1,5 odstotka vprašanih. Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV opravila Mediana.

Če se bo našla kritična masa strank, ki lahko skozi DZ spravi zakonodajo, ki je nujno potrebna, bodo po Zorčičevih navedbah verjetno vsi ocenili, da je to bolje kot predčasne volitve. Zatrdil je, da je vseh 10 poslancev SMC v tem stališču enotnih. Med projekti, ki bi jih lahko nova koalicija sprejela, je izpostavil med drugim preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, dolgotrajno oskrbo in demografski sklad. Če soglasja ne bo, pa gredo na volitve, je povedal. 

Vprašanje, ali se bo zavzemal za to, da bi bil mandatar morebitne nove koalicije njihov predsednik Zdravko Počivalšek, pa po Zorčičevih ocenah namiguje na to, da jim je pomembno, na katerem položaju je kateri politik. "Nam je bolj pomembno to, kaj se bomo na koncu dogovorili. Če se bomo o tem, da lahko neke zakone izpeljemo skozi parlamentarni postopek, bomo v tako koalicijo šli, če se ne bomo ničesar dogovorili, pa je povsem vseeno, kje kdo sedi," je poudaril. 

V pakt z SDS?

Glede sodelovanja s prvakom SDS Janezom Janšo pa je dejal, da nesodelovanja z njim ni imela SMC nikoli zapisanega v programu, so bili pa v soočenjih pred zadnjimi parlamentarni volitvami predsedniki strank o tem vprašani. Ali bo zdaj prišlo do takšnega sodelovanja, je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. "Če pa se bo našla kritična masa strank, ki bo sprejela zadeve, ki so dobre za državljane, kar bi bilo bolje kot volitve, potem bo pač do tega prišlo," je dodal Zorčič. 

Na vprašanje, ali torej v SMC z novim predsednikom do sodelovanja z Janšo nimajo takšnih zadržkov kot so jih imeli pod vodstvom Mira Cerarja, pa je odgovoril, da morajo na takšna vprašanja odgovoriti predvsem predsedniki strank. Po njegovih besedah pa se bomo v Sloveniji morali enkrat vprašati, "kaj je program strank na volitvah: ali je to nesodelovanje na določenih področjih, ali so neke pozicije, ali pa to, da skušamo nekaj dobrega storiti za državljane". 

"Mokre sanje"

Poslanka SMC Monika Gregorčič je sicer danes na svojem Twitter profilu zapisala, da so "predčasne volitve mokre sanje premierja v odstopu". Zanj zelo boleče pa je, da ima ključ do njih prav Janez Janša, ugotavlja. Zorčič njen zapis in osebno stališče razume tako, da si nekateri verjetno bolj želijo volitev zaradi kalkulacij, nekateri manj.

Na vprašanje, ali bi koalicija pod Šarčevim vodstvom lahko še obstajala, če bi imel premier do koalicijskih partnerjev drugačen odnos, pa je Zorčič odgovoril, da SMC ni imela odprte nobene fronte. Spomnil je, da so se Šarcu fronte odpirale znotraj njegovega kroga, okoliščine pa so se po Zorčičevem mnenju "nabrale" proti tej vladi. Organi SMC bodo razmere in nadaljnje korake po odstopu premierja ocenili v prihodnjih dneh.

V NSi odprli vrata

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dan po Šarčevem odstopu in odzivu predsednika NSi Mateja Tonina, da so najboljša možnost predčasne volitve, priznal, da ne vedo, kakšni bodo rezultati na volitvah. Izvršilni odbor NSi je namreč v ponedeljek zvečer ustanovil volilni štab in takoj pričel s postopki evidentiranja kandidatov za parlamentarne volitve. Sklep o tem so sprejeli soglasno. 

Tonin je že čez dan v prvem odzivu na odstop predsednika vlade ocenil, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije, četudi možnosti pogovorov o novi koaliciji, če bi bili k njim povabljeni, v NSi ne zavračajo. Že Tonin je dejal, da je treba pustiti vrata odprta. Temu pa je danes v izjavi ob robu seje DZ pritrdil tudi Horvat. "NSi ima odprta vrata za vse prave, korektne politične partnerje, vrat nikoli ne zapiramo," je dejal in pojasnil, da sklepa o preprečevanju kakršnihkoli pogovorov izvršilni odbor ni sprejel. Po besedah poslanca so ponedeljkove odločitve izvršilnega odbora stranke vezane na trenutne okoliščine, ki pa se lahko spreminjajo. "Mi jih bomo spremljali in potem optimalno reagirali," je napovedal.

"Koalicije brez DeSUS ni"

Da obstaja velika možnost oblikovanja nove koalicije, pa ocenjuje poslanec DeSUS Ivan Hršak"Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone," je pojasnil ob robu seje v DZ. Spomnil je še, "da koalicije brez DeSUS ni". Spomnil je tudi, da je bilo v zadnjem letu že več volitev in da volitve stanejo. "Denarja stranke nimajo in mislim, da bodo naredile vse, da bi neka trdna koalicija, ki ne bo imela minimalnega števila glasov, lahko delala ta mandat," je ocenil. 

Verjame, da pogovori o novi vladi že potekajo, a pravi, da vanje ni vključen. "To novo koalicijo si bodo verjetno želele tiste stranke, ki se sedaj ne vidijo, da bi se vrnile v parlament," je povedal. Ob tem je dodal, da v DeSUS te bojazni nimajo. "DeSUS je vedno ključen, brez DeSUS ni nič. Dejansko se je pokazalo, da koalicije brez DeSUS ni," je navedel. Kot je dejal, so vedno tudi konstruktiven koalicijski partner. Za zdaj je po njegovih besedah še prezgodaj oceniti, kdo bi lahko bil novi mandatar. 

Na vprašanje, kako bo javnosti zagotovil, da pri namerah za sestavo nove vlade ne gre le za njegov položaj in poslansko plačo, pa je odgovoril, da je "ljudem včasih kaj težko pojasniti, ampak morda bodo razumeli argumente".

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je v izjavi za medije povedal, da se bo pri vprašanju predčasnih volitev oz. oblikovanja nove vlade prilagodil odločitvam stranke in poslanske skupine. "Tako da ne želim reči, da me ta stolček toliko zanima, da bi želel na njem še obsedeti do konca mandata. Dobil sem mandat ljudi, to bi bilo najbolj idealno, da se oddela do konca. Ampak če se stvari tako odvijajo, se pač tako odvijajo," je dodal Jurša.

Meni, da je prihodnje dogajanje odvisno od velikih igralcev.

V SD za predčasne volitve

"Iskreno mislim, da je v takšnem primeru najbolj čista varianta, da gremo čim prej na predčasne volitve in da dobi Slovenija operativno vlado," je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han, ki je bil kritičen donačina, na katerega je premier odstopil. "Če ne moreš delati, je najmanj, da pokličeš v petek pet predsednikov strank in rečeš: Fantje moji in dekleta, jaz ne morem več. In odstopiš," je dejal.

V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki zaenkrat ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil. "Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec," ob tem dodaja Han. 

Stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume. "Jaz razumem stranke, ki imajo v tem trenutku malo slabše rezultate volilnih anket. Vsi smo krvavi pod kožo in razumem, da se lahko nekateri pogovarjajo - tudi državotvorno - da lahko naprej še dve leti ostajajo v vladi," je povedal.

Še ostrejši do Šarca pa je danes poslanec SD Matjaž Nemec, ki je na Twitterju navedel: "Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado s Šarcem?"

Pozneje je spomnil še na odhode funkcionarjev v Šarčevi vladi, tudi kabinetu predsednika vlade. "Krajčič, Fakin, Kirn, Urlep, (Dragonja), Bertoncelj, Šabeder, itd. Vsi is kvote LMŠ. Vsi so odšli. Vsi zaradi nesporazumov s Šarcem. On pa, da so krivi drugi, ker da on ima le 13 poslancev," je bil neposreden Nemec.

Kociprova: na strani "trenerja" je, da poskuša čim bolj uskladiti ekipo

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je v izjavi v DZ povedala, da z njimi trenutno ne potekajo pogovori o morebitnem povezovanju v novo koalicijo. So se pa poslanci SAB danes pogovarjali o tem, da bi bilo še pred volitvami smiselno poskusiti sprejeti spremembe volilne zakonodaje. Če je to realno, so pripravljeni z volitvami nekoliko počakati.

Kociprova je v izjavi v DZ sicer ugotavljala, da sprememb zakona o volitvah v DZ, ki bi volivcem omogočil večji vpliv na izbiro poslancev, ni mogoče sprejeti, če bi bile predčasne volitve aprila.

Za zdaj je pod predlogom za spremembo zakona o volitvah v DZ podpisanih 59 poslancev, za sprejem zakona pa je potrebnih najmanj 60 glasov. Trenutno te možnosti ne podpirajo v SDS in DeSUS. DeSUS ima novo vodstvo, na novo se bodo konstituirali organi in morda je pričakovati kakšno spremembo, ki bi lahko pripeljala do sprejema tega zakona, je ocenila Kociprova.

Ponovila pa je, da po odstopu premierja Marjana Šarca SAB za zdaj ne sodeluje v pogovorih za morebitno oblikovanje nove koalicije. 

Organi SAB bodo po besedah Kociprove o potezah po Šarčevem odstopu govorili v četrtek ali petek, ali pa v začetku prihodnjega tedna. Preden se posvetujejo, pa se je po njenih besedah prezgodaj opredeliti glede prioritet SAB.

Nekatere stranke namreč menijo, da so najbolj verjetna in najboljša možnost predčasne volitve, medtem ko so druge pripravljene poskušati oblikovati novo koalicijo v aktualnem sklicu DZ. Več bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo o tem razpravljali organi strank, tudi SDS.

Kociprova je zatrdila, da SAB vse raziskave kažejo, da v primeru volitev ne bodo ostali zunaj parlamenta. Njihov cilj je sedem do osem poslancev, kar je po njenem mnenju realno. Spomnila je, da so kljub nenaklonjenim anketam javnega mnenja v DZ prišli že na treh zaporednih volitvah.

Šarec je v ponedeljek na novinarski konferenci sporočil, da odstopa s položaja, ker "s to koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi". Po odstopu premierja je Kociprova zatrdila, da je bil SAB ves čas konstruktiven partner, so se pa odločno zavzemali za uresničitev obljub volivcem, kar je morda "pripeljalo do kakšnega manjšega konflikta". A na strani "trenerja" je, da poskuša čim bolj uskladiti ekipo, je dejala in ocenila, da bi v vladi, ki odhaja, morda koristilo več komunikacije in dogovarjanja.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je ob robu javne predstavitve Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta ocenila, da je Šarca zapustila najožja ekipa in mu kaj veliko drugega kot to, kar je naredil, po njenem mnenju ni preostalo.