Turisti iz Wuhana

Pričakujejo jih z nelagodjem: turisti iz Wuhana pod 24 urnim nadzorom

G.G.
28. 1. 2020, 14.07
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 14.14
Deli članek:

Turisti iz Wuhana in bližnjih kitajskih mest trenutno niso na najboljšem glasu.

Reuters
Kitajski turisti so te dni pod drobnogledom zdravstvenih oblasti.

Srbski mediji so zagnali alarm. »Kitajski turisti iz Wuhana pridejo danes v Beograd« se bere naslov na spletni strani tabloida Blic. Nihče iz te skupine turistov še ni na sumu, da ima koronavirus, a dejstvo, da so iz epicentra novega koronavirusa zbuja zanimanje medijev.

V zadnjih dneh so si ogledovali BiH in Hrvaško, v Beogradu bodo pohajali dva ali tri dni, dopust pa bodo zaključili v madžarski prestolnici. Iz Wuhana so sicer leteli do Milana, kjer so jih pregledali pred nadaljevanjem poti z avtobusom prek Slovenije na Hrvaško.

Srbsko ministrstvo za zdravje jih bo vzelo pod drobnogled, podobno kot so jih na Hrvaškem in v BiH, kjer so jih pregledali zdravniki. Doslej nihče od njih ni kazal simptomov značilnih za zlovešči koronavirus, znano pa je, da odsotnost bolezenskih znakov ni zagotovilo, da oseba ni okužena s tem virusom.

Z letali po svoje državljane

Po pisanju STA pa številne države, med njimi ZDA, Francija, Velika Britanija in Japonska, pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz mesta Wuhan. 

Iz Francije bo v Wuhan prvo letalo poletelo v četrtek, v Pariz pa se bo vrnilo konec tedna. Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je napovedala, da bodo prvi povratniki iz Wuhana v Francijo prispeli ta konec tedna, v petek ali soboto. Na območju je med 500 in 1000 francoskih državljanov, vendar pa se vsi ne želijo vrniti domov. V Francijo se bodo s prvim letalom vrnili tisti, ki ne kažejo simptomov okužbe, ob vrnitvi pa bodo v karanteni ostali 14 dni.

Tudi v Veliki Britaniji pripravljajo načrt, kako Britance rešiti iz Wuhana, je danes za BBC dejal minister za promet Grant Shapps. Britanske oblasti domnevajo, da se v Veliko Britanijo želi vrniti 200 Britancev.

Sicer pa na Otoku iščejo približno 2000 ljudi, ki so od izbruha novega koronavirusa, ki povzroča virusno pljučnico, prispeli v Veliko Britanijo iz Kitajske. Čeprav okužb niso odkrili, so te verjetne.

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo danes iz Wuhana vzletelo letalo z 240 ameriškimi državljani na krovu, med njimi bo tudi konzularno osebje.

Japonske oblasti so potrdile, da začenjajo z evakuacijo približno 200 japonskih državljanov iz Wuhana in province Hubei. Na območju je približno 650 japonskih državljanov, ki so po navedbah oblasti v Tokiu sporočili, da želijo zapustiti Kitajsko.

Najmanj sto državljanov Srbije je od srbskega veleposlaništva v Pekingu zahtevalo, da jim zaradi epidemije koronavirusa omogoči, da zapustijo Kitajsko, danes poročajo srbski mediji. Po pisanju tabloidov Kurir in Blic gre za najmanj sto oziroma celo več kot 170 državljanov Srbije.