Pregled neobičajnih nesreč na smučiščih

V 18 letih tri smrtne žrtve zaradi teptalnikov snega

Mihael Korsika
6. 1. 2020, 20.40
Deli članek:

Skoraj natančno enajst let po tragični nesreči na smučišču Stari vrh, ko je pod teptalnim strojem umrla šestletna deklica, je na Rogli teptalnik povozil 50-letno smučarko, ki je nekaj ur kasneje umrla v celjski bolnišnici.

STA
Leta 2009 je alkohliziran voznik teptalnika snega na Starem vrhu do smrti povozil šestletno deklico.

Prvi dnevi novega leta so bili v zadnjih treh letih zaznamovani s smrtnimi nesrečami, ki so povezane s smučanjem oziroma z zimskimi aktivnostmi.

Petega januarja leta 2018 je pozno zvečer na pobočju smučišča Golte pri rekreativni vožnji z motornimi sanmi umrl 50-letni moški iz Mozirja. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil nadzor in trčil v smreko, poškodbe so bile tako hude, da je umrl na kraju nesreče.

Leto in en dan kasneje  je v avstrijskem smučarskem središču Zauchensee umrl 35-letni slovenski smučar. Moški je padel med smučanjem po delu proge, ki je namenjen smučanju po celem snegu in obtičal v več kot meter globokem snegu. Reševalci so ga izkopali iz snega, a jim ga ni uspelo oživiti.

Smučala po zaprti progi

Letos pa se je smrtna nesreča zgodila na Rogli. Gre za tretjo smrtno nesrečo na smučiščih v zadnjih 18 letih, v katero je bil vpleten stroj za teptanje snega. Tretji dan letošnjega leta se je 50-letna smučarka iz okolice Maribora popoldne odločila, da se bo spustila po progi Planja, ki je bila zaradi urejanja s teptalniki snega zaprta.

Po prvih ugotovitvah policistov je smučarka padla za teptalnikom snega, ki je vozil vzvratno. Smučarko je teptalnik najverjetneje prevozil, so sporočili iz celjske policijske uprave. Hudo poškodovano žensko so reševalci odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je nekaj ur kasneje umrla.

Šestletnico ubil pijani voznik

Slovenijo je že pred 11 leti pretresla tragična nesreča na smučišču Stari vrh, ko je alkoholizirani voznik teptalnega stroja Primož Rihtaršič ubil šestletno deklico.

Rihtaršič je 11. januarja 2009 s teptalnikom zapeljal na smučišče, čeprav je to obratovalo. Pripeljal do linije vlečnice Zapreval, na kateri se je peljalo več smučarjev. Vlečnica se je pred tem samodejno ustavila. Rihtarič je zapeljal prek linije vlečnice, ko je ta spet začela delovati. Zaradi sunka ob začetku delovanja je deklica padla z vlečnice pod nekajtonski teptalnik snega in umrla na kraju nesreče.

Čeprav je policija celo ugotovila, da je bil Rihtaršič alkoholiziran, jo je odnesel brez zaporne kazni. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti mu je grozilo od enega do osem let zapora, a ga je sodišče na veliko presenečenje staršev in javnosti obsodilo na leto in pol pogojne zaporne kazni, s preizkusno dobo treh let.

Smrtna nesreča zaradi teptalnika se je na slovenskih smučiščih zgodila še leta 2002 v Kranjski Gori. Na smučišču so potekale priprave na novo sezono, ko sta se zaposlena odločila, da bosta preverila snežne topove. Voznik je zagnal teptalnik snega, a pred tem ni preveril kontrolne ročice stroja. Ob vžigu motorja je teptalec zato nekontrolirano zapeljal naprej in pod seboj pokopal 47-letnega delavca.

Dva mrtva na sedežnicah

Od leta 2002 do danes sta se na smučiščih zgodili še dve neobičajni nesreči na sedežnicah. Leta 2004 je starejši Ljubljančan na smučišču Stari vrh pri Škofji Loki ob izstopu iz dvosedežnice nesrečno padel in umrl.

Pet let kasneje in le mesec dni po smrti šestletnice na Starem vrhu pa je zaradi lastne nepremišljenosti na Španovem vrhu nad Jesenicami umrl 38-letni domačin in oče treh otrok. Moški se je malce nad spodnjo postajo enosedežnice prijel za stopalko, ki je namenjena smučem potnikov na žičnici, da bi se peljal proti vrhu. Po 150 metrih visenja mu je zmanjkalo moči, padel je z višine vsaj deset metrov in se hudo poškodoval. Dva dni kasneje je umrl v jeseniški bolnišnici.