Najvišje in najnižje božičnice v državi

Bi si tudi vi želeli 2650 evrov trinajste plače?

Si.R.
21. 12. 2019, 20.12
Deli članek:

Konec leta je tudi v znamenju božičnic. Nagrada za delovno uspešnost, ki marsikomu pomaga prebroditi ta čas obilja, je več kot dobrodošla. Ali ste jo prejeli?

Profimedia
Nagrada za delovno uspešnost, ki marsikomu pomaga prebroditi ta čas obilja, je več kot dobrodošla.

Morda ste srečnež in ste eden od zaposlenih v škofjeloški tovarni ulitkov LTH Castings, ki bo tudi letos zaposlenim izplačala najvišje božičnice v državi, v znesku 2650 evrov bruto. Posebnih pritožb čez božično plačilno listo nimajo niti v farmacevtski industriji, medtem ko so zneski precej nižji pri trgovcih, marsikje pa so se konec leta za dodatek morali obrisati pod nosom.

Koliko znaša vaša letošnja božičnica?

Manj kot 200 evrov – 44,7 % Od 200 do 500 evrov – 19,1 % Od 500 do 1000 evrov – 12,5 % Več kot 1000 evrov – 15 % Božičnice letos ne bo – 8,7 %

OD 200 DO 700 EVROV

Začnimo pri dnu lestvice božičnic in 13. plač, seveda brez tistih, ki božičnice ne bodo prejeli oziroma do nje niso upravičeni, kar velja za zaposlene v javnem sektorju. Dvesto štirideset evrov bruto so decembra na svoje račune prejeli zaposleni v Hoferju, nekoliko več, 410 evrov, pa v Lidlu.

Veliko bruto izplačil 13. plače bo v znesku okoli 600 evrov. Za tolikšen znesek so se odločili v podjetju Jagros, d. o. o., enak znesek pa so tam zaposleni prejeli že lani. Petinštirideset evrov bruto več bodo delavcem primaknili v Holdingu Slovenske elektrarne in družbi Teš, d. o. o.

OD 700 DO 1200 EVROV

Plezamo dalje po lestvici božičnic. S 700 evri bruto so naslednji po višini izplačila v Pivovarni Laško Union, d. o. o. Devetsto evrov bruto, kar je sto evrov več kot lani, so zaposlenim te dni namenili v kranjskem Goodyearu. Celjske mesnine, d. o. o., so zaposlenim namenile 1050 evrov bruto nagrade za delovno uspešnost, v Novi KBM 1142 evrov, v Telekomu Slovenije pa 1200 evrov.

V nekaterih družbah izplačilo nagrad za delovno uspešnost razporedijo skozi vse leto, zato konec leta ne izplačujejo posebnega zneska božičnice. 

1300 EVROV IN VEČ

Pri vrhu lestvice najdemo farmacevtsko industrijo in sektor energetike. Tisoč tristo petdeset evrov bruto so prejeli zaposleni in agencijski delavci družbe Lek. Malce izven povprečja svoje industrije štrli BSH Hišni aparati, d. o. o., kjer nagrada za poslovno uspešnost znaša 1600 evrov. Sto evrov več kot v BSH in 400 evrov več kot lani bodo za decembrsko veselje zaposlenih namenili v Krki, 1700 evrov bruto. Prav tolikšna je tudi božičnica v Cinkarni Celje, d. o. o., ki bo po napovedih izplačana 7. januarja prihodnje leto.

V družbah GEN-I in GEN-I Sonce pravijo, da bodo te dni zaposlenim izplačali nagrado v višini zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v državi, kar znaša 1712 evrov bruto oziroma 1333 evrov neto.

V nekaterih družbah izplačilo nagrad za delovno uspešnost razporedijo skozi vse leto, zato konec leta ne izplačujejo posebnega zneska božičnice. Na takšen način na primer ravnajo v OMV, Iskri, Danfossu in pri Akrapoviču. Posamezniki pa lahko s tem pridobijo celo prihodek, ki je višji od plače.