Svet

ZDA hvaležne BiH. Razlog? Repatriacija domnevnih borcev IS

A.S./STA
21. 12. 2019, 20.18
Posodobljeno: 21. 12. 2019, 20.18
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je danes na Twitterju v imenu ZDA zahvalil oblastem Bosne in Hercegovine, ker so v četrtek "sprejele 25 državljanov BiH, tako osumljene borce skrajne Islamske države, kot člane družin," ki so bili deportirani iz taborišč v Siriji. Tudi druge države je pozval, naj sledijo primeru BiH.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"Pozivamo druge, da ji sledijo in repatriirajo, sodijo, rehabilitirajo in ponovno vključijo svoje državljane," je tvitnil.

V četrtek je z letalom v BiH prispela prva skupina državljanov BiH, ki so jih deportirali iz taborišč v Siriji. Sedem domnevnih borcev IS so takoj aretirali, šest žensk in 12 otrok pa so začasno namestili v azilnem centru pri Sarajevu. Varnostno naj bi preverili vse, opravili bodo tudi zdravstvene preglede.

ZDA so v začetku leta predstavile načrt, po katerem bi morali vse tujce, ki so se borili na strani džihadistične Islamske države (IS) v Siriji in Iraku ter njihove svojce, vrniti v domovine, potem ko je bila skupina na območju poražena. Sedaj so v prenapolnjenih taboriščih v Siriji, ki so pod nadzorom kurdskih in ameriških sil.

V taboriščih na severovzhodu Sirije naj bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaprtih okoli 2500 do 3000 tujih borcev IS iz okoli 50 držav. Največ naj bi jih bilo iz Tunizije, prihajajo pa tudi iz več evropskih držav. V ločenih taboriščih pa je okoli 12.000 žensk in otrok džihadistov.

Evropske države se bivših borcev IS otepajo in si prizadevajo, da bi jim sodili tam, kjer so storili zločine, ali pa vsaj blizu. Nekatere jim odvzemajo državljanstvo. Družine v domovini sicer zahtevajo vrnitev žensk in otrok, predvsem zaradi skrbi za nedolžne otroke, ki so se znašli sredi spopadov. Več držav, med njimi Avstrija, Nemčija, Francija, Belgija in Norveška, so doslej že sprejele nekaj otrok iz družin borcev IS.

Več deset žensk in otrok iz družin IS pa so vrnili v Kazahstan, Uzbekistan in na Kosovo. Na Kosovo so doslej deportirali 34 žensk in 72 otrok.