Stroga kazen

Domačini v bližini načrtovanega zapora v Ljubljani: »Novica o zaporu nas je nekoliko vznemirila«

P.K.
18. 12. 2019, 06.45
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 14.41
Deli članek:

Naši zavodi za prestajanje kazni so prenatrpani, zato v Ljubljani raste nov zapor. Meščani, ki živijo ob zemljišču, na katerega bo umeščen, so nekoliko zadržani, ker ne vedo, kaj pomeni živeti ob objektu, kjer bivajo kaznjenci.

Dreamstime
Če bo zapor res zgrajen, bodo zaporniki na Dobu in Kopru malce lažje zadihali.

Kaj še skrbi domačine v zvezi z namero ministrstva za pravosodje, da tam gradi, smo poskušali izvedeti na terenu.

Dobrunjčani so nam povedali, da sicer kaj več o stavbi in ostalih podrobnostih ne vedo. Dejali so, da so za informacijo, da bodo gradili skoraj na njihovih dvoriščih, izvedeli že nekaj časa pred tem. »Saj ne, da imamo kaj proti, mi samo ne vemo, kako je živeti tako blizu zapora,« je reklo nekaj prebivalcev Novega naselja, ki leži ob zemljišču, na katerem bo zrasel objekt. »Mogoče se še najbolj bojim, da bi kdo pobegnil iz njega. Sicer pa, saj je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo tukaj kaj zgradili, in če ne bi bilo zapora, bi bilo verjetno kaj drugega,« je dejal gospa Sofija, prav tako iz Novega naselja. Domačini so torej sprejeli dejstvo, le malce so vznemirjeni, ker je imeti kaznjence za sosede vseeno nekoliko nenavadno.

P.K.
Sofija iz Novega naselja je ena od prvih sosed novega zapora.

Točna lokacija

Od ministrstva za pravosodje izvemo, da je prostorska umestitev zapora zdaj dokončno določena in bo stal v Dobrunjah, na območju ob vzhodni obvoznici (izvoz/uvoz Bizovik) in Litijski cesti. Sprejel bo lahko 388 oseb. »Investicija obsega izgradnjo prostorov zapora, pripora, polodprtega in odprtega oddelka ter vse spremljajoče prostore, tudi prostore za zaposlene, vključno z upravo zapora ter izobraževalni center, ki bo namenjen usposabljanju zaposlenih v zaporskem sistemu v Sloveniji,« so pojasnili na ministrstvu.

Cena in časovnica

Vrednost projekta je ocenjena na okoli 68 milijonov evrov. Vlogo za gradbeno dovoljenje bo ministrstvo vlagalo v sredini prihodnjega leta, medtem ko je začetek gradnje načrtovan v drugi polovici leta 2021, dokončanje projekta pa konec leta 2024. Pri ministrstvu ob tem preverimo, ali bo ta zapor s svojimi kapacitetami rešil prostorsko stisko v slovenskih zaporih. Pojasnijo, da je trenutna zasedenost zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma 112-odstotna. »Zavod za prestajanje kazni zapora Koper je zaseden 143-odstotno, sledi mu Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana s 140-odstotno zasedenostjo. Vsi moški zapori so prezasedeni, zato se Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij srečuje z vsakodnevnim premeščanjem zaprtih oseb iz najbolj zasedenih zavodov, kar pomeni velike obremenitve zaposlenih in vpliva na vse procese, ki potekajo v zaporih,« orišejo trenutno stanje.

sta
Prezasedenost zaporov je prisotna že dolgo, zato na ministrstvu za pravosodje ocenjujejo, da bi lahko težavo rešili le z novim zaporom v Ljubljani.

Prezasedenost zaporov je sicer že dolgoletna težava, zato na ministrstvu za pravosodje in upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ocenjujejo, da bi dolgoročno lahko težavo rešili le z realizacijo izgradnje novega zapora v Ljubljani, s katerim bi reševali tudi prezasedene lokacije drugih moških zaporov.  

Kdo bo tam delal

Zanimalo nas je tudi, koliko zaporskih delavcev bo v novem zaporu zaposlenih in kako bo pravosodno ministrstvo pridobivalo ta kader, ki ga že zdaj primanjkuje. Povedali so nam, da so na področju zaposlovanja v zadnjih mesecih okrepili aktivnosti za pospešitev zaposlovanja pravosodnih policistov in promocijo tega poklica.

Zavedajo pa se tudi tistega, na kar opozarjajo mnogi, da kadra ne bo, če se položaj pravosodnih policistov ne bo izboljšal. »Skupaj s promocijo poklica med drugimi potekajo tudi aktivnosti za celostno ureditev in izboljšanje statusa poklica. Pripravljamo predlog kolektivne pogodbe za zaporske delavce, v načrtu je tudi priprava poklicnega standarda za poklic pravosodni policist, kar bi dolgoročno poklic dvignilo na višjo raven in ga naredilo privlačnejšega za kandidate,« so še povedali na pravosodnem ministrstvu.