Vrtec Mehurčki

V Komendi potrdili drugi primer ošpic: tokrat zbolel predšolski otrok

A.S.
13. 12. 2019, 20.27
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 20.35
Deli članek:

V vrtcu Mehurčki pri Komendi je bil potrjen primer otroka z ošpicami.

Reuters
V vrtcu Mehurčki pri Komendi je bil potrjen primer otroka z ošpicami.

Ošpice so sicer zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic ter izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu. Izpuščaj traja med štiri in sedem in se lahko konča z luščenjem.

Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih osebah kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov.

Na spletni strani vrtca Mehurčki so sporočili, da je bil v vrtcu pri otroku potrjen primer ošpic. Veliko možnost, da bi zboleli, imajo otroci, ki so bili z njim v stiku pretekla četrtek in petek in niso bili cepljeni, pišejo na spletni strani RTV Slovenija. Na Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil primer sicer prijavljen v torek, v sredo pa so o tem obvestili tudi vodstvo vrtca, ki je po elektronski pošti obvestilo tudi starše, še navajajo na omenjeni spletni strani. 

Sicer gre za drugi primer ošpic v Komendi. V sredo smo poročali, da je vodstvo osnovne šole Komenda Moste potrdilo primer ošpic pri enem od osnovnošolcev.  

Osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih, so sporočili z NIJZ.