Svet

Pravosodni odbor potrdil obtožbi proti Trumpu, ki ga bremenita zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa

A.S./STA
13. 12. 2019, 18.53
Deli članek:

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes potrdil dve točki ustavne obtožbe proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpa, ki ga bremenita zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa.

Profimedia
Donald Trump

O obtožbah bo v sredo glasoval celoten predstavniški dom kongresa, v katerem imajo večino demokrati.

Odbor je glasoval po samo desetminutni seji, na kateri je obe točki ustavne obtožbe potrdil s 23 glasovi proti 17. Člani odbori so glasovali po strankarski liniji, torej demokrati za, republikanci pa proti, poroča britanski BBC.

Odbor bi moral glasovati že v četrtek, a je predsednik odbora, demokrat Jerry Nadler po 14-urni maratonski seji preložil glasovanje na danes, češ da želi dati članom čas za premislek o dokazih, predstavljenih proti predsedniku. Republikanci so mu očitali, da samo želi doseči boljšo medijsko pokritost dogodka.

Republikanski in demokratski člani odbora so sicer med 14-urno burno razpravo vztrajali pri svojih stališčih, ki so še dodatno izpostavila globoke politične delitve v ZDA.

Če bo predstavniški dom prihodnji teden podprl obtožbi, bo Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu bodo sprožili ustavno obtožbo. Nato se bo začel sodni proces v senatu, kjer morata za obsodbo Trumpa glasovati dve tretjini senatorjev.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.