POD DROBNOGLEDOM

Dobro je vedeti: Kaj vse bo zaznamovalo leto 2020

P.K.
14. 12. 2019, 07.30
Deli članek:

Preverili smo, kaj morate vedeti o letu 2020 s področja gospodarstva, politike in dogodkov

Dreamstime
1. januarja začne veljati nova višina minimalne plače za mesečno delo za polni delovni čas, ki znaša 940,58 evra bruto.

Kmalu bomo stopili v novo leto, tudi v novo desetletje. 2020 bomo začeli na sredo, nakar bo na četrtek, 2. januarja, sledil še en dela prost dan.

Ste vedeli, da ima leto 2020 tudi svojo barvo? Iz Amerike prihaja novica, da so klasično modro, natančneje odtenek 19-4052, razglasili za odtenek prihajajočega leta.

V petek, 3. januarja, bomo vsi že nazaj v službah, prav tako otroci, ki bodo tega dne spet sedli v šolske klopi, saj se bodo zaključile njihove novoletne počitnice. Prav dolgo do naslednjih ne bodo čakali, saj že 17. februarja sledijo zimske počitnice. Te bodo sicer potekale v dveh delih; v prvem nizu (od 17. 2. do 21. 2.) si bodo oddahnili primorski učenci in učenci iz osrednje Slovenije, teden za tem, od 24. do 28. februarja, pa bodo prosti šolarji večinoma iz vzhodnega dela države.

Dela prosti dnevi

Učenci bodo imeli pred glavnimi, poletnimi počitnicami, še ene, in sicer prvomajske, od 27. aprila do 1. maja. Če ostanemo pri prostih dnevih, spregovorimo še o tistih, ki jih bodo imeli vsi delovno aktivni. Te najbolj zanima, na katere dneve padejo prazniki prihodnjega leta. Ti bodo v novem letu v nasprotju z letošnjim, ko smo bili prosti kar nekaj četrtkov in petkov, v veliki večini »padli« kar na sobote ali nedelje. To so na primer kulturni dan, 2. maj, Marijino vnebovzetje, dan reformacije, dan spomina na mrtve in dan samostojnosti.

Dreamstime
Šolarji bodo na petek, 3. januarja, po novoletnih počitnicah, spet sedli med šolske klopi.

Pomirjujoča modra

Ste vedeli, da ima leto 2020 sicer tudi svojo barvo? Iz Amerike prihaja vest, da so klasično modro, natančneje odtenek 19-4052, razglasili za odtenek prihajajočega leta. Idejo o tem je dobilo znano ameriško podjetje Pantone, ki deluje na področju barv, arhitekture in gradbeništva. V sporočilu za javnost so ob razglasitvi dejali, da gre za barvo, ki prinaša pomirjajočo prisotnost, vzbuja mir, zaupanje in povezanost. Ob tem omenimo še, da je letu 2019 vladala živahna koralna barva.

Dreamstime
Precej praznikov v prihodnjem letu bo ravno na soboti in nedelji.

Kaj bi morali videti

Od barv pa k atraktivnim lokacijam. Tistim, ki naj bi si v letu 2020 še posebej zaslužile našo pozornost. National Geographic je namreč oznanil najbolj trendi destinacije za leto 2020; gre za koščke sveta, ki jih zemljanom priporočajo videti v novem letu. Na seznamu je na prvem mestu Mostar (Bosna in Hercegovina), sledijo Provinca Guizhou (Kitajska), nato Tohoku (Japonska), pa National Blue Trail (Madžarska), nato Telč (Češka republika), Magdalenski otoki (Kanada), Wales Way (Britansko otočje), Abu Simbel (Egipt), Fort Kochi (Indija) in na 10. mestu krajev, ki jim po njihovem mnenju moramo dati priložnost prihodnje leto, je Zakouma National Park (Čad).

Novo leto in šport

Pomembno vlogo bo v letu 2020 igrala hrvaška Reka, ki bo postala Evropska kulturna prestolnica 2020. Naši južni sosedi bodo imeli še eno pomembno funkcijo; predsedovali bodo Evropski uniji do junija 2020, potem pa v drugi polovici leta vajeti prevzame Nemčija. Če se vrnemo na Reko, hrvaško pristanišče, bo to zaradi naziva evropska kulturna prestolnica ponujalo bogat program dogajanja; organizirali bodo več kot 1000 koncertov, kulturnih manifestacij, razstav, tribun in kongresov. Kot zanimivost omenimo, da bo Ljubljana ta naziv poskušala pridobiti za leto 2025.

Tudi v naši prestolnici bo, sploh kar zadeva šport, prihodnje leto zelo zanimivo, saj bo tu potekalo svetovno hokejsko prvenstvo drugega razreda. Omenimo tudi Evropsko prvenstvo v nogometu – UEFA Euro 2020, ki bo prvič potekalo v dvanajstih evropskih mestih, v dvanajstih različnih državah. Nekdanji predsednik Uefe Michel Platini je dejal, da se turnir gosti v različnih državah, ker gre za »romantično« enkraten dogodek, v počastitev 60. rojstnega dne tekmovanja evropskega prvenstva. Zmagovalec si bo prislužil pravico udeležbe na pokalu konfederacij FIFA leta 2021.

Dreamstime
Od leta 2020 bodo morali imeti vsi avtomobili vgrajeno pomembno funkcijo - samodejno zaviranje v sili.

Višja minimalna plača

Poglejmo, kaj še prinaša 2020 v smislu novosti in sprememb, ki jih je dobro poznati. 1. januarja začne veljati nova višina minimalne plače. V veljavo bo namreč takrat stopila nova zakonsko določena višina minimalne plače za mesečno delo za polni delovni čas: 940,58 evra bruto. Prvo izplačilo nove višine minimalne plače bo v februarju 2020. Tudi urna postavka študentom za študentsko delo se bo spremenila, in sicer bo minimalna znašala 5,40 evra bruto.

Dreamstime
Hrvaško pristaniško mesto Reka bo Evropska kulturna prestolnica 2020.

Še posebej pa bo leto 2020 zanimivo za avtomobilsko industrijo. Od leta 2020 se namreč v vseh vozilih pričakuje morda najpomembnejšo novost do zdaj v avtomobilski industriji; od prihodnjega leta dalje bo moralo imeti vsako novo vozilo vgrajeno pomembno funkcijo, in sicer samodejno zaviranje v sili pri hitrostih do 60 kilometrov na uro. Zakonodajalci verjamejo, da bo nova tehnologija, ki bo v novih avtomobilih postala nujna, pomembno vplivala na varnost v prometu in znatno zmanjšala število mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah.