Uresničena želja

Hudorovac priznal krajo kopij bakrorezov napol slečenih Marij

S.S.
14. 12. 2019, 07.40
Deli članek:

Roman Hudorovac je včeraj priznal očitke velike tatvine v sostorilstvu, za kar je bil obsojen na 7 mesecev zapora, mu je pa sodišče do nastopa kazni odpravilo pripor, ker je tam prestal že dve tretjini dosojene kazni.

Bobo
Roman in Darjan Hudorovac, ki sicer nista v sorodu, sta grad Turjak obiskala 4. julija okoli 17.30.

Triintridesetletni Roman Hudorovac iz Novega mesta je 4. julija letos okoli 17.30 skupaj z Darjanom Hudorovcem, s katerim si sicer nista v sorodu, pristopil do obzidja grada Turjak, si skozi okno vtrl pot v notranjost, do Viteške dvorane, kjer potekajo poročna slavja, tam ukradel šest kopij bakrorezov iz 16. in 17. stoletja v skupni vrednosti 600 evrov, dodatnih 200 evrov škode pa je povzročil s poškodovanjem okvirja okna in stekla.

Darjan Hudorovac, ki je zunaj čakal in nadzoroval okolico, je bil na podlagi priznanja krivde že pred časom obsojen na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, za Romana Hudorovca, ki je kradel, pa je predobravnavni narok potekal včeraj. Tožilka Alenka Moder mu je v primeru priznanja ponudila 10 mesecev zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot je poudarila, do izvršitve kaznivega dejanja ni prišlo spontano in mimogrede, ampak sta podvig načrtovala, zaporno kazen pa je predlagala tudi zaradi 33-letnikove predkaznovanosti. Gre namreč za specialnega povratnika s področja premoženjskih deliktov. Od leta 2007 je bil Darjan Hudorovac že desetkrat pravnomočno obsojen, prvič zaradi odvzema mladoletne osebe, potem večinoma zaradi kraj in prikrivanj, nazadnje zaradi ponarejanja denarja.

Bobo
V zapor bo sicer moral, a bo lahko že takoj zaprosil za predčasni odpust.

Iskal je samo železo, ne umetnin …

Od leta 2007 je bil Darjan Hudorovac že desetkrat pravnomočno obsojen, prvič zaradi odvzema mladoletne osebe, potem večinoma zaradi kraj in prikrivanj, nazadnje zaradi ponarejanja denarja. 

Obtoženi je krivdo sklenil priznati, a je poudaril, da si želi pogojne obsodbe, da bi bil rad za praznike doma, da je novopečeni očka, da ga pestijo psihične težave, storjeno pa je tudi obžaloval. Njegova zagovornica, odvetnica Lucija Repanšek, je poudarila, naj sodišče pri odmeri kazni, ne glede na predkaznovanost, upošteva okoliščine in težo kaznivega dejanja. Vrednost ukradenih reprodukcij je po mnenju obrambe namreč precej nižja, kot v obtožbi navaja tožilstvo, in sicer okrog 20 evrov za kos, kraje pa po mnenju zagovornice tudi ni načrtoval. »Na gradu, ki deluje zapuščen, ni iskal velikih vrednosti, ampak železo. Dejstvo, da so bili odvzeti bakrorezi, kaže, da je iskal le kovino. Grad Turjak se sicer res vzdržuje, a ni v redni uporabi. Že parkirišče kaže, da je stavba zapuščena.« Sodišču je odvetnica Repanškova predlagala pet mesecev zapora, odpravo pripora vsaj za čas prihajajočih praznikov in da se njen klient oprosti plačila stroškov postopka. Je namreč brez zaposlitve, občasno zbira staro železo, družino pa preživlja s socialnimi transferji.

Kazen skorajda že odsedel v priporu

Sodnica Klavdija Bercieri, ki obtoženca ne more kaznovati strožje od predloga tožilstva, lahko pa ga mileje, je 33-letniku prisodila 7 mesecev zapora in mu odpravila pripor do nastopa kazni ter ga oprostila plačila stroškov kazenskega postopka, oškodovano občino Velike Lašče pa je s premoženjskopravnim zahtevkom v višini 200 evrov napotila na pot pravde (ukradene kopije bakrorezov so bile namreč vrnjene, tako da škoda v tem primeru ni nastala, čeprav si je obtoženi menda strašno želel, da bi grafike napol slečenih biblijskih podob krasile njegov dom). Kot olajševalno okoliščino je Hudorovcu štela priznanje in dejstvo, da vrednost ukradenih predmetov v vsakem primeru ni bila velika, velika tatvina namreč seže vse tja do 50 tisočakov, kot oteževalno pa poln kazenski list. Zapor je po mnenju Bercierijeve kljub vsemu primerna kazen glede na težo in okoliščine ter sporočilo obtožencu, da takšno dejanje s strani družbe ni sprejemljivo. Za odpravo pripora pa se je odločila, ker je Hudorovac tam preždel že več kot pet mesecev prisojene kazni, tako da bi bilo nadaljevanje nesorazmeren ukrep, in ne zato, ker verjame, da tatvin ne bo več ponavljal. »Tega glede na njegovo preteklost enostavno ni mogoče pričakovati,« je dejala.