V središču: Lukamanija

Luka Dončić na poti na zmenek z Jennifer Aniston

Žiga Kariž
1. 12. 2019, 19.30
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 09.08
Deli članek:

Čudež je beseda, s katero številni opisujejo nagel vzon Luke Dončiča v ligi NBA. Po uvodnih predstavah v njegovi drugi sezoni preko luže, je zaprl usta tudi največjim dvomljivcem.

Reuters
Luka Dončič

Kaj lahko še povemo o Luki Dončiću, 20-letniku, ki navdušuje svetovno košarkaško javnost? Svetovni mediji mu sledijo na vsakem koraku, novice o našem zlatem fantu prebiramo vsak dan, skoraj vse so dobre. Tudi ko njegova ekipa izgubi, je praviloma najboljši igralec Dallas Mavericksov. Ko zmagujejo, zasluge deli z vso ekipo, ko izgubljajo, praviloma odgovornost prevzema nase. Pri 20 letih je vodja ekipe, ki bi mu težko našli enakega.

Čudež

Ko ga športni analitiki primerjajo s tekmeci, vsi ugotavljajo enako: Luka Dončić premore neverjetno košarkaško inteligenco, ima kljub odličnim predstavam še neverjeten potencial za razvoj, predvsem pa na igrišču skrbi tudi za to, da dobro igrajo tudi njegovi kolegi v ekipi. Uveljavljeni hrvaški NBA-igralec Bojan Bogdanović je Luko in njegovo igro opisal z izbranimi besedami: »Mah, Dončić je, ne vem ... Čudež. Kako on igra z 20 leti, to je še nikoli videno. Še posebej se čudijo Američani, saj preprosto ne morejo dojeti, da vse to počne neki Evropejec. In to Evropejec, ki ni atletski, on praktično ne zabija. Toda počne vse ostalo, ima zelo visok košarkarski IQ, nemogoče ga je pokrivati.« Paul George, igralec ekipe LA Clippers, eden najboljših branilcev lige in eden redkih, ki je letos s pomočjo soigralcev uspel ustaviti Luko, je prav tak poln pohval na Lukov račun: »Na igrišču počne izjemne reči, a se niti ne zaveda, da mu uspevajo; če me razumete, kaj želim povedati. Še vedno je otrok. Že zdaj zna veliko, a bo le še napredoval. Ko bo vse skupaj šele prav dojel ... Že zdaj počne izjemne stvari. To bo zastrašujoče. Ko bo povsem razumel stvari, ko bo povsem dozorel, bo to zastrašujoče.«

Reuters
Luka Dončič

Še vedno otrok

V zadnjih tednih vsi športni novinarji opazujejo, katere superge ima na tekmah obute Luka Dončić. Je namreč tik pred podpisom nove pogodbe z opremljevalcem in pričakuje se, da bi s tem lahko zaslužil okoli 100 milijonov evrov. V ožjem izboru naj bi bili podjetji Nike in Under Armour. 

Da gre v resnici še za otroka, vedno znova v intervjujih poudarja lastnik ekipe Dallas Maverics, multimilijonar in poslovnež Mark Cuban. »Je norčav, a hkrati neverjetno zrel,« je o njem povedal pred kratkim. Ob tem je razkril, zakaj se je tako potrudil, da bi ga dobil v svojo ekipo. Dejal je, da so Luko spremljali že od njegovega 13. leta in da so bili navdušeni nad njegovimi veščinami. A še bolj kot to jih je motiviralo dejstvo, da je Luka rojen zmagovalec. »Kamorkoli je Luka prišel, kjerkoli je zaigral, je na koncu zmagal,« je dejal Cuban. Čeprav bi po Lukovih fotografijah, ki jih sam objavlja na družbenih omrežjih, sklepali, da se poleg igranja košarke le zabava, je njegovemu razvoju v najboljšega košarkaša na svetu podrejeno vse. Eden od pomočnikov trenerja moštva Jamahl Mosley skrbi le zanj, poleg tega ima svojega kondicijskega trenerja in strokovnjaka za prehrano. Kljub temu pa jih je le malo, ki so verjeli, da bo že v letošnji sezoni med petimi najboljšimi igralci lige. »Dončić je razvojne etape preskočil z meteoritsko hitrostjo. Njegov razvoj je neprimerljiv. Vedno je bil poseben in edinstven, zdajšnja hitrost razvoja pa uhaja nam znanim merskim enotam. Večina igralcev se vozi z avtomobili, on pa uporablja vesoljska plovila,« je o njem zapisal španski novinar Jesus Sanchez.

Reuters

Druga domovina

V Španiji je Luka skoraj tako popularen kot v Sloveniji. V srce naroda se je usedel, ko je igral za madridski Real in ga pri komaj 18 letih popeljal do naslova evropskega prvaka. Ne mine dan, da španski mediji ne bi pisali o njem, po njegovi zaslugi je na Pirenejskem polotoku poraslo tudi zanimanje za ligo NBA in nemalo Špancev odide tudi na oglede tekem čez lužo. Glede na to, da imajo v najmočnejši košarkaški ligi na svetu Španci odlične predstavnike, kot so brata Gasol, Ricky Rubio, Willy Hernangomez in Rudy Fernandez, je to navdušujoč podatek.

Reuters
Luka Dončič

Razkril načrte z Jennifer Aniston

V enem izmed norčavih videov, ki jih je Luka objavil pred začetkom igranja v NBA, je objavil, kaj in kdaj si želi to doseči. V prvem letu je želel priti do naslova novinca leta, kar mu je uspelo. V letošnji sezoni želi dobiti svojo znamko športnih čevljev, kar se že utegne kmalu uresničiti. Poleg tega se želi uvrstiti v končnico lige in nastopiti na tekmi All star, kar glede na do zdaj prikazano ne bi smelo biti vprašljivo. Če bo svoje cilje uresničeval tako zavzeto, se mu glede na načrt obetajo nastop v videospotu raperja Draka, zmenek z Jennifer Aniston, naslov najboljšega igralca lige in na koncu v petem letu seveda še osvojitev naslova prvaka NBA z ekipo Dallas Mavericks. Smeli načrti, ni kaj.

Osebni arhiv
Luka Dončič in Anamaria Goltes

Kaj pa reprezentanca?

»Ni mlad, mislim, da je star 40 let. Igra predobro, da bi bil star toliko, kot pravijo, da je. Je zelo zbran na igrišču. Srečal se je že s številnimi obrambami, a ga te ne zmedejo, redko postane frustriran. Je eden od tistih, ki preprosto zrastejo s tem. To je že imel v sebi,« Doc Rivers, trener LA Clippersov.

Prav neverjetno je, da je Lukov seznam stvari, ki jih želi doseči pri komaj 20 letih, krajši od seznama stvari, ki jih je že dosegel. Kot smo že rekli, je bil z Real Madridom prvak Evrope in večkratni državni prvak ter zmagovalec španskega pokala, bil je najboljši igralec evrolige, najboljši igralec zaključnega turnirja, večkratni igralec leta v otroških in mladinskih kategorijah, novinec leta v NBA, pred nekaj dnevi pa je dobil svojo prvo nagrado za najkoristnejšega igralca tedna. Ob vseh uspehih pa nikakor ne smemo pozabiti na naslov evropskega prvaka, ki ga je osvojil z reprezentanco Slovenije. Vsa Slovenija obžaluje, da se zaradi spremembe pravil ni uspel udeležiti kvalifikacijskih tekem za uvrstitev na svetovno prvenstvo. A njegov trener Rick Carlisle je napovedal, da ga klub ne bo omejeval, če bo želel igrati za reprezentanco. »Vem, da je reprezentanca v velik ponos Sloveniji. Luka se bo odločil. V vsakem primeru ga bomo podprli,« je obljubil trener.