Muscat na izhodnih vratih

Malta se "utaplja v blatu," zahtevajo takojšen odstop premiera

S.R./STA
1. 12. 2019, 18.12
Posodobljeno: 1. 12. 2019, 21.03
Deli članek:

Malteško tožilstvo je proti poslovnežu Yorgenu Fenechu vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora novinarke Daphne Caruane Galizie. S tem se krepi pritisk na premierja Josepha Muscata, ki je po vrsti nujnih sestankov danes napovedal svoj odstop.

Reuters
Na ulicah Vallette se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali takojšnji Muscatov odstop.

Reuters
45-letni Muscat premierski položaj zaseda od leta 2013.

Malteški premier Joseph Muscat je danes napovedal svoj odstop. V televizijskem nagovoru je dejal, da bo odstopil po 12. januarju, čim njegova stranka izbere novega vodjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K odstopu ga je glasno pozivala javnost, zaradi nezaupanja po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia.

Medtem se je na ulicah malteške prestolnice Valletta danes zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali takojšnji Muscatov odstop. Stavkajoče je nagovoril priljubljeni časopisni kolumnist Ranier Fsadni, ki je dejal, da se Malta "utaplja v blatu" in da je Muscat izgubil vso kredibilnost. 

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je tožilstvo v soboto tudi uradno vložilo obtožnico proti tajkunu Fenechu zaradi njegove vloge v umoru Galizie. Sodišče mu je tudi zamrznilo premoženje. Umor ugledne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita oktobra 2017 v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. 

Prav tako so se predstavniki vodstva stranke danes strinjali, da bo Chris Cardona še naprej opravljal delo gospodarskega ministra in bo podpredsednik stranke. Cardona se je prejšnji teden odločil umakniti do konca preiskave umora Caruana Galizie.

"Wikileaks v eni osebi"

Škandal je sicer že odnesel Muscatovega svetovalca Keitha Schembrija in ministra za turizem Konrada Mizzija. Po navedbah policijskih virov naj bi Fenech prav Schembrija imenoval za glavnega načrtovalca umora. Caruana Galizia, poznana tudi kot "Wikileaks v eni osebi", je Schembrija, Mizzija in Cardono pred umorom obtožila korupcije. 

Odstop Muscata je večkrat zahtevalo na tisoče protestnikov, prejšnji teden pa je k odstopu "ob prvi primerni priložnosti" pozval tudi posebni poročevalec Sveta Evrope Pieter Omtzigt. Muscat je vztrajal, da bo ostal na oblasti, dokler primer ne bo zaprt. 

Na Malto bo v ponedeljek pripotovala delegacija Evropskega parlamenta, ki bo v državi do srede. Vodila jo bo nizozemska poslanka Sophie in't Veld, njeno delo pa bo preveriti dvome v nepristranskost sodne veje oblasti in korupcije na visoki ravni. "Malta je del EU. To zadeva nas vse," je na Twitterju zapisala in't Veldova. 

Taksistu ponudili imuniteto

Na sodišču razkrita elektronska sporočila so pokazala, da naj bi bila tako Schembri kot Mizzi povezana z dubajskim podjetjem 17 Black, ki je v lasti Fenecha. Preiskava umora Caruana Galizie je sicer napredovala, potem so domnevnemu pomočniku v umoru, taksistu Melvinu Theumi, ponudili imuniteto v zameno za podatke o drugih vpletenih. 

Schembrija so aretirali v torek, a so ga v četrtek izpustili, kar je sprožilo obtožbe o prikrivanju. Medtem so proti Fenechu v soboto vložili obtožnico. V ponedeljek naj bi sicer sodišče odločalo o njegovi zahtevi, da se zamenja glavnega preiskovalca v tem primeru Keitha Arnauda, češ da je bil tudi on tesno povezan s Schembrijem in premierjem.