Znižana stopnja DDV

Poslanci s konkretnim ukrepom za spodbuditev bralne kulture

G.G./STA
22. 11. 2019, 09.27
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 09.36
Deli članek:

Državni zbor je med drugim potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), po kateri bo se bo z novim letom obdavčitev knjig in drugih publikacij znižala z 9,5 na pet odstotkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V Sloveniji trenutno velja splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka, ki med drugim velja tudi za knjige. Z novelo se bo uvedla nova znižana stopnja DDV v višini pet odstotkov, ki bo veljala za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot tudi elektronskih nosilcih.

Vlada si je sicer želela, da bi se o preoblikovanju sistema DDV počakalo na evropsko reformo, a kljub negativnim učinkom na proračun zakonu ni nasprotovala.

Uvedba nižje stopnje DDV za dobave publikacij na fizičnih nosilcih bo povzročila izpad prihodkov v višini osem milijonov evrov na letni ravni, za dobave elektronskih publikacij pa še dodatnih 400.000 evrov, je strnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb.

Pod predlog novele zakona so se podpisali vsi poslanci. V četrtek so v razpravi izpostavljali, da je namen narediti slovensko besedo bolj dostopno oz. poceni in s tem spodbuditi bralno kulturo.