Splošna stavka

Protestniki v sto tisočih na ulice tudi v Kolumbiji

B.K./STA
22. 11. 2019, 08.00
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 08.04
Deli članek:

V Kolumbiji so v četrtek zaradi protesta proti politiki desne vlade pod vodstvom predsednika Ivana Duqueja pripravili splošno stavko. Na ulicah glavnega mesta Bogota in drugih večjih mest, kot so Cali, Medellin in Barranquilla, se je zbralo več sto tisoč protestnikov. Poročajo o posameznih izgredih ter aretacijah.

Reuters
Protest v Bogoti.

Duque je v odzivu protestnikom sporočil, da je slišal njihove zahteve, a ni odgovoril na njihovo zahtevo po neposrednem dialogu. "Danes je spregovorila Kolumbija. Slišali smo jo. Socialni dialog je glavno načelo te vlade in poglobiti ga moramo z vsemi sloji družbe," je dejal kolumbijski predsednik.

Med protesti v Bogoti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa protestniki metali kamenje na policijo, ki je proti njim uporabila solzivec in vodne topove. Protestniki naj bi tudi zažigali barikade, uničevali avtobusne postaje in trgovine.

Po navedbah različnih organizacij se je četrtkovih vsedržavnih protestov udeležilo več kot milijon ljudi. Notranja ministrica Nancy Patricia Gutierrez Castaneda je sporočila, da se je demonstracij udeležilo približno 207.000 ljudi, da so te na splošno potekale v mirnem ozračju, nekaj vandalov pa je želelo motiti javni red. Po navedbah pristojnih oblasti so aretirali najmanj 42 civilistov, 37 policistov je bilo ranjenih. V prestolnici in drugih mesti je vlada odredila napotitev vojske, da bo varovala "strateške ustanove".

Protesti v Kolumbiji so se začeli v času socialnih prevratov, ki jim je priča Južna Amerika. Zadnja dva meseca nemiri pretresajo Čile, Bolivijo in Ekvador.

Priljubljenost Duqujeve vlade, ki velja za ključno zaveznico ZDA, upada vse od volitev pred 18 meseci. Država se sooča s težavami, ker gosti 1,4 milijona beguncev iz sosednje Venezuele, kjer že več let vlada huda gospodarska kriza, propada mirovnega dogovora z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc) iz leta 2016 ter vedno večjega prekupčevanja z mamili.