socialni transfer

Dodatek za delovno aktivnost ne bo ukinjen

B.K./STA
22. 11. 2019, 07.16
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 07.18
Deli članek:

Dodatek za delovno aktivnost, ki se izplačuje delovno aktivnim prejemnikom denarne socialne pomoči, ostaja. Po vetu državnega sveta v DZ za njegovo ukinitev ni bilo zadostne večine. Za ukinitev bi moralo glasovati 46 poslancev, a jih je bilo za le 39, proti pa 20.

Bobo
Dodatek za delovno aktivnost prejemajo aktivni brezposelni.

Državni zbor je moral novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero je želelo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ukiniti dodatek za delovno aktivnost, obravnavati znova, potem ko je državni svet v začetku novembra nanj izglasoval veto.

Prvič so v DZ za novelo glasovali poslanci LMŠ, SMC, DeSUS in SNS. V SDS so se glasovanja vzdržali, prav tako večina poslancev NSi. Proti so bili v SD in Levici, poslanci SAB pa so glasovali različno.

Do današnjega vnovičnega glasovanja so svoje mnenje nekoliko spremenili v NSi in enotno glasovali za novelo, medtem ko so se v SDS glasovanja znova vzdržali.

Še pred četrtkovo obravnavo novele v DZ so se sicer pred poslopjem hrama demokracije zbrali predstavniki nevladnih organizacij in opozorili na stisko, v kateri bi se znašli nekateri, če bi jim ukinili dodatek. V ta namen sta Inštitut 8. marec in Sindikat Mladi plus tudi predstavila konkretne zgodbe ljudi, ki bi jih ukinitev dodatka najbolj prizadela.