Kandidatka za ministrico

Kdo je Angelika Mlinar? Od angelskih keksov do sanjske službe ...

Mihael Korsika
20. 11. 2019, 19.30
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 20.12
Deli članek:

Stranka Alenke Bratušek bo za novo ministrico za kohezijo predlagala nekdanjo avstrijsko evropsko poslanko in nesojeno slovensko evropsko poslanko SAB Angeliko Mlinar.

STA
Angelika Mlinar je bila avstrijska evropska poslanka.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je včeraj uradno potrdila, da bo stranka za novo ministrico za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo predlagala nekdanjo avstrijsko evropsko poslanko in kandidatko SAB za evropsko poslanko na zadnjih volitvah Angeliko Mlinar.

»O tem sem se z Angeliko Mlinar pogovarjala in dogovorila kakšen mesec nazaj,« je razkrila Bratuškova na včerajšnji novinarski konferenci.

O tem je predsednica SAB že obvestila predsednika vlade Marjana Šarca, kandidatura pa bo uradno vložena po tem, ko bo sprejet proračun. Takšen je bil po njenih besedah tudi dogovor s premierjem Marjanom Šarcem »od vsega začetka«.

SAB se je z Mlinarjevo dogovorila predvsem zaradi izkušenj na evropskem političnem parketu. »Ker zna na bruseljskih hodnikih odpirati vrata,« je dodala Bratuškova.

Premier Marjan Šarec zaupa presoji predsednice SAB Alenke Bratušek pri odločitvi, da v stranki za novo ministrico, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, predlagajo koroško Slovenko Angeliko Mlinar.

Mlinarjeva ima sicer le avstrijsko državljanstvo, a zakonodaja ne zapoveduje državljanstva za opravljanje ministrske funkcije. »Že kakšen mesec ureja stvari, da dobi slovensko državljanstvo, ker se nam in njej zdi prav, da ima minister oziroma ministrica državljanstvo Republike Slovenije,« je poudarila Bratuškova.

Skorajšnja kandidatka za ministrico za kohezijo se je rodila leta 1970 v naselju Stara vas (Altendorf) v občini Žitara vas (Sittersdorf) na jugu avstrijske Koroške. Mlinarjeva, ki se je politično uveljavila v avstrijski in evropski politiki, ima zanimiv hobi – navdušuje jo peka piškotov.

Pred leti je imela po poročanju STA svoje podjetje, imenovano Angelski keksi, a ga je ob prihodu krize zaprla. Čeprav je doživljala tudi težke trenutke in se soočala z nekaterimi ovirami, pa je ta podjetniški preizkus označila za enega od svojih lepših projektov.
Mlinarjeva je pred 12 leti poudarjala, da so angelski keksi narejeni iz najboljših biološko pridelanih surovin na regionalnih kmetijah v Avstriji, nato pa je podjetje zaprla.

Jo Slovenija zanima le, če je v igri kakšna funkcija?

Širša slovenska javnost je Mlinarjevo bolje spoznala kot kandidatko SAB za evropske volitve, pogledali pa smo njeno aktivnost na družbenih spletnih omrežjih.

Pred nekaj desetletji, ko je življenje na Zemlji potekalo tudi brez interneta in družbenih omrežij, so takratni mladi prebivalci na sončni strani Alp od svojih dedkov pogosto slišali pregovor Povej mi, katere knjige bereš, in povedal ti bom, kdo si. Za današnji čas bi lahko pregovor posodobili in parafrazirali: Povej mi, kateri družbena omrežja uporabljaš in kaj objavljaš, in povem ti, kdo si. Nesojena kandidatka za evropsko poslanko Angelika Mlinar uporablja vsa tri najbolj popularna družbena omrežja – Facebook, Twitter in Instagram. Nad uporabo slednjega, na katerem nismo naleteli na niti eno samo slovensko besedo ali fotografijo, povezano s Slovenijo, je Mlinarjeva očitno obupala, saj je zadnja objava stara že 48 tednov.

Konec marca letos, do dva dni pred objavo njene kandidature za nosilko liste SAB na zadnjih evropskih volitvah, je bil na njeni facebook strani glavni jezik nemščina, dan pred objavo je nato objavila krajšo predstavitev tudi v slovenščini. V prizadevanju, da bi se v Evropski parlament uvrstila kot slovenska poslanka, je sledila ofenziva slovenščine in objav vse do dneva evropskih volitev. Takrat je objavila fotografijo z volišča, nato pa je Mlinarjeva do konca oktobra pozabila na Slovenijo, vsaj na facebooku, njena naslednja objava namreč nosi datum 29. oktober. To pa je že čas, ko so se v SAB že dogovorili z Mlinarjevo. Ob tem je pomenljivo, da na spletni strani Mlinarjeve na facebooku med prijatelji ni niti SAB niti njene predsednice Alenke Bratušek, je pa spletna prijateljica s Stranko modernega centra.

Podobna zgodba je s twitterjem, po evropskih volitvah je do 25. junija posredovala tri sporočila, nato je sledil molk do 10. oktobra, od takrat pa je v dobrem mesecu posredovala osem sporočil. Še enkrat spomnimo, kot je razvidno iz besed Bratuškove, so takrat pogovori med Mlinarjevo in Bratuškovo že vsaj potekali.