Različni odzivi

Bo sedež kohezijske ministrice zasedla koroška Slovenka Angelika Mlinar?

S.R./STA
19. 11. 2019, 14.50
Posodobljeno: 19. 11. 2019, 22.04
Deli članek:

V stranki SAB bodo po sprejetju proračuna za novo ministrico za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo predlagali koroško Slovenko Angeliko Mlinar, je povedala predsednica stranke Alenka Bratušek.

Bobo
Angelika Mlinar

Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko po odstopu ministra Iztoka Puriča sicer od začetka oktobra Alenka Bratušek sama. 

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci potrdila, da sta se z Mlinarjevo o tem dogovorili že pred kakšnim mesecem, a ostajajo pri napovedi, da jo bodo uradno predlagali šele, ko bo sprejet državni proračun. Za Mlinarjevo so se v SAB odločili, ker "ve, kako deluje Bruselj, ker zna na Bruseljskih hodnikih odpirati vrata in prepričani smo, da bi lahko bila dodana vrednost pri pogajanjih za novo finančno perspektivo in to vlado, katere del je SAB". 

Bratuškova je spomnila tudi, da Mlinarjeva nima slovenskega državljanstva, izpolnjuje pa vse pogoje za njegovo pridobitev in "že kakšen mesec ureja stvari, da državljanstvo dobi", ker se jim v SAB zdi prav, da ima minister slovenske vlade slovensko državljanstvo, četudi nekatera pravna mnenja pravijo, da tega ne potrebuje.

Stranke z različnimi ocenami glede izbire SAB za novo kohezijsko ministrico

Večina strank molči ob izbiri SAB, ki bo za novo kohezijsko ministrico predlagala Angeliko Mlinar, nekaj odzivov pa razkriva različne poglede. 

"Predvsem se mi zdi odločna ženska, ki si ne pusti vplivati od drugih," je v današnji izjavi novinarjem v DZ glede Mlinarjeve, ki jo SAB predlaga za novo ministrico, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, dejal Golubović. Tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes sporočil, da zaupa presoji predsednice SAB Alenke Bratušek pri tej odločitvi.

Po navedbah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je že čas, da SAB in vlada predlagata ministra za to področje, o kandidatki pa se bodo lažje opredelili po zaslišanju v DZ. Medtem v SD in v Levici izbire SAB ne komentirajo, tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je za STA navedel, da to ne zadeva DeSUS.

V SDS pa bi "glede na zamude in težave pri črpanju evropskih sredstev kot kandidata za ministra za kohezijski resor pričakovali nekoga, ki je strokovnjak za črpanje EU sredstev". "Izkušnje iz Evropskega parlamenta na tem področju ne pomenijo dodane vrednosti, saj imamo z neučinkovitim črpanjem evropskih sredstev težave predvsem doma," je za STA navedel vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

V NSi imena kandidatke še ne komentirajo. So pa tudi v njihovi stranki v odzivu navedli, da na področju kohezijske politike vsekakor potrebujemo človeka, ki bo čim prej zagrizel v delo in izboljšal črpanje evropskih sredstev.