Opustili preiskavo

Julian Assange po sedmih letih premagal Švedsko

G.G./STA
19. 11. 2019, 14.27
Posodobljeno: 19. 11. 2019, 15.01
Deli članek:

Švedsko tožilstvo je opustilo preiskavo zoper Julliana Assangea zaradi očitkov posilstva.

Reuters
Julian Assagne aprila letos, po aretaciji v Londonu.

Švedsko pravosodje je tako opustilo pregon ustanovitelja Wikileaksa, ki so mu očitali, da je leta 2010 v Stockholmu posilil žensko. Poleti so na Švedskem potekala nova zaslišanja, ampak niso zbrali dovolj dokazov.

Jullian Assange se je leta 2012 zatekal na ekvadorsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji, ker se je želel izogniti izročitvi Švedski, kjer so ga preiskovali zaradi obtožb posilstva. Preiskavo so leta 2017 zaključili, maja lani pa so jo ponovno odprli. 

"Assange je bil vedno pripravljen odgovarjati na vprašanja," je pred letom in pol povedal urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson. Ni se izogibal zaslišanju in je bil pripravljen pristati na izročitev Švedski, če bi mu zagotovili, da ne bo izročen ZDA. Hrafnsson je poudaril še, da so švedski tožilci podlegli političnemu pritisku.

Assangea je posilstva obtožila ženska, ki se je z njim srečala avgusta leta 2010 na konferenci Wikileaksa v Stockholmu. Obtožuje ga spolnega odnosa, med katerim je spala, poleg tega pa trdi, da ni uporabljal zaščite. Assange trdi, da je privolila v spolni odnos in pristala na to, da ne uporabita zaščite. Zaradi spolnega napada so ga sicer preiskovali v še enem primeru, a je ta leta 2015 zastaral.

Kje je danes Assange?

V zaporu v Londonu. Britanske oblasti so ga 11. aprila aretirale, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo. 

Združene drave Amerike pa ga obtožujejo izdaje vladnih skrivnosti, zato mu grozi izročitev. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.