IZOGNITE SE KAZNIM

Če nimate zimske opreme, kazni od 40 evrov dalje

Z.F.
19. 11. 2019, 21.26
Deli članek:

Čeprav vremenske napovedi še ne govorijo o snegu v nižinah, smo morali že 15. novembra jeklene konjičke opremiti z zimskimi pnevmatikami. Če se želite izogniti kazni, velja poznati in upoštevati naslednje predpise in pravila o zimski opremi.

Dreamstime
Izognite se kaznim, ki lahko zaradi neupoštevanja pravil narastejo tudi do 500 evrov in več.

Snega sicer še ni, vendar novembrsko vreme zaznamujejo predvsem deževni dnevi, ki marsikje prav tako povzročajo preglavice. Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo imeti vsa motorna in priklopna vodila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo, ki jo uporabljamo od 15. novembra do 15. marca, oziroma vse dokler vladajo zimske razmere (sneg na voziščih, zasnežena vozišča in poledenelost). Predpisana pravila morajo upoštevati tudi vozila, ki so registrirana v tujini. Zimsko opremo vozil do skupne mase 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila trimilimetre in snežne verige v priboru.

Kdaj uporabljamo snežne verige

Snežne verige uporabimo takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s podlago (voziščem) oziroma za pnevmatiko ostaja snežna sled. Če imate vozilo s štirikolesnim pogonom, morate v primeru stalnega pogona snežne verige namestiti vsaj na zadnjo os oziroma v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Dreamstime
Da bi se izognili kazni, ker vam še ni uspelo zamenjati pnevmatik, imejte ta čas v prtljažniku avtomobila snežne verige.

Lahko uporabimo pnevmatike različnih proizvajalcev?

Navedeno je, da morajo biti na isti osi pnevmatike istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in sestavi.

Kako očistiti avto

Ta navodila je dobro poznati v času, ko bo sneg zapadel tudi do nižin. Zapomnite si, da na vozilih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu ali vode ter drugih snovi, ki bi vplivale na vozne lastnosti avtomobila in povzročale raztresanje in razlivanje z njega. Tudi stekla morajo biti očiščena, saj je voznikom le tako omogočena normalna vidljivost in varnost, tako njih samih kot ostalih udeležencev v prometu.