Znova povišana tudi plima

Vremenoslovci opozarjajo na naraščanje rek, Drava že prestopila bregove

A.S./STA
16. 11. 2019, 18.17
Posodobljeno: 16. 11. 2019, 23.22
Deli članek:

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi agencije za okolje reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima ustaljen pretok okoli 1150 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo, so sporočili s Centra za obveščanje.

STA
Ponoči in v nedeljo bo Drava naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku.


Čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1400 kubičnih metrov na sekundo. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji, so še zapisali v izrednem biltenu uprave za zaščito in reševanje.

Na gladino Drave bi sicer v nedeljo lahko vplivalo tudi ravnanje na Avstrijski strani, saj so napovedali, da bodo zaradi napovedanega obilnega deževja znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu.

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec je za STA potrdil, da večji val vode z avstrijske strani pričakujejo v nedeljo. Kot je dejal, so postavili protipoplavne bariere ter aktivirali gasilce in civilno zaščito.

Uprava za zaščito in reševanje na svojem portalu poroča tudi, da je nekaj po 19. uri reka Dravinja poplavila cesto Lešje - Koritno v občini Majšperk. Vzdrževalec javne infrastrukture je postavil ustrezno prometno signalizacijo.

Med 9. in 13. uro na agenciji za okolje sicer znova pričakujejo tudi izrazito povišanje gladine morja. Morje lahko poplavi v višini okoli 40 centimetrov, so napisali v Centru za obveščanje.