Dvig povprečnine bi podrl strukturo proračuna

"Če bo sprejeti proračun preveč odstopal od tega, kar je pripravilo ministrstvo za finance, bodo težave"

A.S./STA
16. 11. 2019, 13.50
Posodobljeno: 16. 11. 2019, 13.52
Deli članek:

Občutno zvišanje povprečnine za prihodnji dve leti, ki ga je na petkovi seji potrdil odbor DZ za finance, bi po besedah premierja Marjana Šarca kar precej podrlo strukturo proračuna in bi povzročilo težave.

Bobo
Marjan Šarec

Proračuna sicer še nista sprejeta, do takrat pa so po njegovih besedah še mogoče spremembe.

Odbor DZ za finance je namreč v petek ob obravnavi proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021 potrdil dopolnilo poslanskih skupin SDS in NSi, da se povprečnina za občine občutno zviša. Ministrstvo za finance odločitve odbora uradno še ni komentiralo, neuradno pa je bilo slišati, da je to je slaba novica za proračun. Če bo zakon o izvrševanju proračunov v takšni obliki sprejet tudi na plenarni seji DZ prihodnji teden, bo v proračunu namreč primanjkljaj in ne bo v skladu s fiskalnim pravilom.

Tudi predsednik vlade je ob robu današnjega odprtja mengeške obvoznice ocenil, da takšno dopolnilo kar precej podre strukturo proračuna. Če bo sprejeti proračun preveč odstopal od tega, kar je pripravilo ministrstvo za finance, bodo težave, je posvaril. "Če bi se drugo leto pokazalo, da sredstev v proračunu manjka, se bo proračun zaklenil in potem bo vsako stvar odobril minister," je še dodal.

Glede dogajanja na odboru za finance je dejal, da kdor vloži dopolnilo na proračun, mora tudi povedati, od kje naj se potrebni denar vzame. Glede na to, da so dopolnilo podprli tudi nekateri koalicijski poslanci, pa je povedal, da je šlo za posamezne poslance in da DZ čaka še plenarno zasedanje, kjer bo spet mogoče vlagati dopolnila. Na vprašanje, ali bo koalicija vložila dopolnilo, s katerim bi povprečnino vrnila na prvotni predlog vlade, ni neposredno odgovoril.

O tem, ali namerava na sprejem proračuna vezati zaupnico, Šarec zaenkrat ne razmišlja. "Zadeve gredo zaenkrat v pravo smer, kaže, da bosta proračuna prišla skozi," je še dejal.