ormož

Jim bo uspelo kadrovsko stisko krotiti s koncesijo?

Monika Horvat / Štajerski tednik
13. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Upokojeni pediater: »Ko pridem domov, nujno potrebujem počitek, da se sestavim.« Kot edino rešitev v Ormožu vidijo podelitev koncesije, vprašanje pa je, ali jim bo na ta način uspelo priti do pediatra.

mh
Vlasta Zupanič Domajnko

V zdravstvenem domu bi še posebej na področju pediatrije potrebovali zdravnika. Kot smo že poročali, so lani zato, da okoli 1700 otrok iz občin UE Ormož in od drugod ne bi ostalo brez edinega pediatra, reaktivirali upokojenega dr. Dušana Kolariča, ki bo te dni dopolnil 68 let in že težko pričakuje zamenjavo. »Ko ni gneče, še gre. Ko so epidemije, pa je nemogoče. Takrat v ambulanti dnevno obravnavam tudi 80 ali celo 100 pacientov. In ko pridem domov, nujno potrebujem počitek, da se sestavim,« je povedal preobremenjeni zdravnik Kolarič, ki bi že moral biti v pokoju, ob tem pa pristavil, da se z vodstvom zavoda trudijo na vse mogoče načine, da bi prišli do pediatra, a jih v tem trenutku na »tržišču« ni: »Tega stola ne morem zapustiti, saj bi v tem primeru okoli 1700 otrok ostalo brez zdravnika!« Še slabše je stanje v šolskem dispanzerju, pri dr. Zlati Vičar Polak, ki ima kar 2200 pacientov in se bo v naslednjih letih prav tako upokojila.

mh
Dušan Kolarič

Potrebovali bi najmanj štiri pediatre, dolgoročno gledano še več

Da sta zdravnika močno preobremenjena in da mrzlično iščejo rešitve, že nekaj časa opozarja direktorica ZD Ormož Vlasta Zupanič Domajnko, ki je dejala, da bi potrebovali vsaj štiri pediatre, ob predvideni širitvi razvojne ambulante pa še dodatnega pol tima. Kot je sicer direktorica že v preteklosti pojasnila, do zdaj z iskanjem pediatra niso imeli srečne roke. Izjalovil se je načrt, da bi dr. Kolariča nadomestila zdravnica, ki je leta 2015 zaključila specializacijo, saj je po tem, ko naj bi se po drugem porodniškem dopustu vrnila na delovno mesto, najavila, da odhaja. Neuspešni so bili tudi številni razpisi za pediatra, ki jih sicer ves čas objavljajo. »Druge rešitve, kot da občine ustanoviteljice razpišejo koncesijo, kar sem tudi predlagala županom, ni. Kdaj bo dejansko koncesija razpisana, težko rečem, saj to lahko traja od najmanj šest mesecev do enega leta. Vprašanje pa je, ali bomo kljub temu koga dobili. Dvomim, a naredili bomo vse, kar je v naši moči.« Glede postopka podelitve koncesije tako za pediatrijo kot tudi za družinsko medicino je ormoški župan Danijel Vrbnjak pojasnil, da so v pridobivanju soglasij pristojnih služb. »Župani vseh treh občin ustanoviteljic se skupaj z vodstvom zavoda strinjamo, da se razpišeta koncesiji za področji družinske medicine in pediatrije. Prizadevamo si za to, vendar pa to ni odvisno samo od občin. Smo v pridobivanju ustreznih soglasij,« je povedal.