Medtem ko se je na policah trgovcev že pojavila božična ponudba, je na spletu zaživela dobrodelna platforma za podarjanje stvari, ki jih več ne potrebujemo. “DingDong.si je rešitev za naše okolje, za trenutno stanje potrošniške družbe in za marsikatero stisko, ki nastane, ko si ne moremo privoščiti novih igrač ali oblačil,” pojasnjuje Marko Pavlak, eden od ustanoviteljev DingDong.si. “Dejansko pa ne potrebujemo novih stvari, podarjeno ima lahko veliko večji čar.” 

dingdong
DingDong
DingDong

Kako deluje DingDong? 

Gre za spletno mesto, ki omogoča, da nekomu podarimo izdelek, ki ga ne potrebuje več. V zameno si izberemo izdelek, ki ga ponujajo drugi. Za prevzem izdelka tako plačamo zgolj stroške dostave, ki jih zaračuna dostavno podjetje.

Darovalec, ki želi podariti izdelek, ga naloži na DingDong.si, prevzemnik, ki želi prevzeti artikel, pa ga označi za prevzem.

“Zelo veliko energije smo vložili v enostavnost postopka. Pomembno je, da pri tem nismo omejeni na bližnjo okolico, ampak da lahko naše stvari hitro prispejo iz enega v drug del Slovenije,” pojasnjujejo pri DingDong. “Če nekdo na Štajerskem več ne potrebuje otroškega kolesa, ga le doda na platformo in že čez nekaj dni ima to kolo novega lastnika na Primorskem. Navodila za pripravo, oddajo in prevzem pošiljke smo pripravili v simpatični animirani video vsebini.”

Ustvarjamo skupnost, ki je odgovorna do okolja in ljudi

“Ko smo razvijali idejo, smo želeli izdelati spletno mesto, ki bo vzpodbujalo altruizem in odgovornost v svetu, kjer vedno znova kupujemo nove stvari,” pravi Božo Hudopisk. “DingDong je naš odgovor na pereča vprašanja današnjega časa. Če so generacije pred nami znale deliti in si pomagati, danes pogosto ostajamo sami s svojimi potrebami. Z novim spletnim mestom ustvarjamo skupnost, ki si medsebojno pomaga in s tem pomembno prispeva k zmanjšanju zavrženih stvari. Ni potrebe, da bi ohranjene in funkcionalne stvari pristale na smetišču samo zato, ker jih več ne potrebujemo. S podarjanjem nekomu drugemu prihranimo denar, dobrinam pa povečamo življenjsko dobo.”

Na DingDong lahko podarite oblačila, šolske pripomočke, igrače, športne rekvizite, družabne igre, modne dodatke in mnogo več. Administratorji portala vestno preverjajo, ali so vse podarjene stvari uporabne in delujoče.

dingdong
DingDong
DingDong

“Letos smo lahko vsi božički”

Spletno mesto DingDong.si je zaživelo konec oktobra. V dveh tednih se je na platformo za podarjanje registriralo že več kot kot sto posameznikov. “Do decembrskih praznikov želimo, da DingDong spozna celotna Slovenija. Prek DingDong smo lahko prav vsi božički in vsi si tukaj lahko izberemo svoje darilo,” sta prepričana Pavlak in Hudopisk.