Vremenske neprilike

Napovedana huda ura: povišano plimovanje morja in močni nalivi – preberite, kje bo poplavljalo morje in kje bo najbolj silovito deževalo

J.P.
12. 11. 2019, 17.27
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 21.48
Deli članek:

V noči s torka na sredo bodo predvsem v jugozahodnem delu države nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 kilometrov na uro.

Profimedia
Kar se tiče valovanja morja, bo najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu (fotografija je arhivska).

Jedro ciklonskega območja, ki se nahaja nad Sredozemljem, je trenutno med Sicilijo in Sardinijo. Ciklon potuje v smeri naših krajev.

Povišano plimovanje morja

Gladina morja na mareografski postaji Koper je malo pred 21. uro dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav. Morje poplavlja nižje dele obale v višini okoli 60 cm, so še dodali.

Zaradi približevanja ciklonskega jedra bo danes med 20. in 23. uro močno povišano plimovanje morja, ki bi lahko poplavilo nižje ležeče dele obale, poročajo vremenski zanesenjaki, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si. Opozorilo Agencije RS za okolje pravi, da bo morje poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 30 centimetri. »Na mareografski postaji Koper bo višina morja predvidoma dosegla okoli 330 centimetrov. V tem času bo tudi povišano valovanje morja, pri tem pa bo najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu,« so zapisali.

Proti zahodu

Padavine so Slovenijo že zajele. Sprva jug, vzhod in del osrednje Slovenije, a se bo glavnina padavin sčasoma osredotočila na zahodni del države. »Ponoči se bodo iz smeri Istre in Kvarnerja nad zahodno Slovenijo prožile padavine v pasovih. Občasno bodo padavine obilne, vmes bodo ponekod tudi močni in dolgotrajnejši nalivi. Zvečer in ponoči bodo v bližini morja in nad morjem nastajale tudi nevihte. V vzhodni Sloveniji bodo ponoči tudi daljša obdobja suhega vremena,« je mogoče prebrati na spletni strani Neuje.si.

Arso
Hidrološko opozorilo za 12. in 13. november

Jutrišnji dan bo oblačen in deževen. Padavine se bodo čez dan z zahoda razširile nad vso državo, zvečer pa oslabele in v noči na četrtek postopoma povsod ponehale.

Hudourniški vodotoki

Danes zvečer in v noči na sredo lahko zaradi močnih nalivov narastejo hudourniški vodotoki, potoki in manjše reke – zlasti na območju Slovenske Istre, delu Primorske in v osrednji Sloveniji. Pride lahko do razlivanj. Porast vodotokov bo ponoči in jutri opažen tudi drugod po državi.