Neurje

VIDEO: Močan južni veter in dež pustošita po hrvaški obali

B.K.
12. 11. 2019, 14.47
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 14.51
Deli članek:

S sosednje Hrvaške poročajo o dramatičnem stanju v mnogih hrvaških obmorskih mestih.

Youtube (Slobodna Dalmacija)
Poplavljanje morja v Omišu.

Hrvaško obalo je danes zajel močan južni veter z obilico dežja. Hrvaški mediji poročajo o mnogih neprijetnostih, ki jih neurje prinaša s sabo. V Splitu je tako med drugim s stavbe srednje zdravstvene šole odpadel del fasade, na otokih veter ruva drevesa, v Istri pa poročajo o poplavljanju morja.

Hrvaška civilna zaščita je dopoldan razglasila rdeči alarm za območja Dalmacije in Kvarnerja. Že od poldneva dalje pa prebivalci teh obmorskih delov poročajo o visokih valovih, poplavah in močnem vetru. Na območju Dubrovnika so izmerili sunke s hitrostjo do 143 kilometrov na uro, poroča portal index.hr.

Morje se je ponekod razlilo do 40 metrov na obal, močan veter pa je v pristanišča priklenil trajekte in čolne. Gasilci so v polnem pogonu, saj na ceste padajo izruvana drevesa, veter pa okoli nosi zabojnike za smeti in druge zunanje premičnine, poroča portal Slobodna Dalmacija, ki voznike opozarja, naj avtomobile parkirajo čim bolj stran od dreves.

Veter je s sabo prinesel tudi oblino deževje, zaradi katerega tudi v notranjosti države pričakujejo poplave. Meteorologi opozarjajo, da za te dele najhujše šele prihaja.