Po besedah sodelavcev STA, ki so pri domu, je ta zelo uničen. Je pa požar prizanesel zimski sobi.

Požar je izbruhnil najverjetneje že v sredo, a zaradi lege koče, ki se nahaja na nekoliko nižji poziciji med vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, bi bilo požar ali tudi dim iz doline težko opaziti. 

Novinarji in sodelavci STA, ki so se zjutraj povzpeli do doma na Okrešlju, poročajo, da so vsi osrednji objekti koče pogoreli in so brez ostrešja. Stavbno pohištvo in notranjost je uničena, okoli koče leži kovinska kritina. Nekaj pomožnih objektov v okolici koče je ostalo nedotaknjenih, med drugim zimska soba.

Do doma so pred kratkim prispeli tudi policija in forenziki. Policija je za čas preiskave omejila gibanje na območju in prepovedala fotografiranje in snemanje.

Do pogorišča so dopoldne prišli tudi predstavniki Planinskega društva Celje Matica, ki upravlja z domom na Okrešlju. V pisni izjavi so na Planinski zvezi Slovenije pojasnili, da vzrok požara še ni znan.

PZS: Pogorela koča na Okrešlju velik udarec za slovensko planinstvo

Da je Frischaufov dom na Okrešlju na nadmorski višini 1396 metrov pogorel, so v PD Celje Matica izvedeli v četrtek popoldne, saj zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara. V tem času v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu letošnje sezone zapustil v začetku tega meseca in napovedal njegovo obratovanje ob koncih tedna z lepim vremenom.

Potem ko je pred dvema letoma pogorel Kocbekov dom na Korošici, so Kamniško-Savinjske Alpe ostale še brez najpomembnejše planinske koče na Slovenski planinski poti (SPP) nad Logarsko dolino. Odslej bosta planincem na voljo le še Kamniška koča na Kamniškem sedlu in zunaj trase SPP Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, ki pa sta odprti večinoma le v času poletne planinske sezone, so poudarili.

požar, okrešelj
Facebook
Vzrok požara ni znan.

"Od doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog 25.000 ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili 100.000 evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih 20 let, požar pa ga je popolnoma uničil," je pojasnil predsednik PD Celje Matica Brane Povše.

Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora PD Celje Matica, ki bo prihodnji teden. "Novica o pogorelem Frischaufovem domu na Okrešlju nas je pretresla, saj je bila to najpomembnejša planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Ko bodo znani rezultati preiskave, bomo sedli skupaj in se odločili o naslednjih korakih. Brez resne pomoči države pa žal ne bomo mogli odpraviti posledic," je dejal podpredsednik PZS Miro Eržen.

Dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po planinski poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč in v zadnjih treh letih je doživela novo temeljito prenovo.