Uničenje druge mariborske bombe

FOTO: Najprej je počilo, nato se je pokadilo, odšla je na smetišče zgodovine

S.R./STA
3. 11. 2019, 12.21
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 14.21
Deli članek:

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno deaktivirali še drugo nedavno najdeno letalsko bombo. Tokrat je šlo za kar 500-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču ob železniški progi v bližini avtobusne postaje.

Bobo
Detonacija druge mariborske bombe.

Gre za kar 500-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.
Uprava za zaščito in reševanje je tudi za današnjo akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Ta je bila bolj zahtevna kot četrtkova, saj to območje zajema kar tisoč ljudi.

Kot je medijem povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, so pirotehniki uspeli varno onesposobiti tudi drugo bombo. "S tem je konec nevarnosti in ljudje se lahko vrnejo na svoje domove," je dejal Šadl.

Bobo
Današnja intervencija v Mariboru.

Sirena je odtulila

Začetek deaktivacije bombe so naznanili z opozorilno dvominutno sireno. Postopek onesposobitve bombe naj bi bil varen, saj ga bodo opravili strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki. Vendar je poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič opozoril, da ima druga bomba precej več eksploziva in tudi način, da jo zakopano razstrelijo, če vžigalnikov ne bi mogli odviti, ne pride v poštev. Kot je povedal, je količina eksploziva prevelika in bi lahko prišlo do večje škode. Zato so se v primeru, da jim ne bi uspelo odviti vžigalnikov, odločili za nadzorovano postopno sežiganje eksploziva, ki lahko traja tudi dve uri. To se je izkazalo za nepotrebno, saj je Šadl malo po 13. uri v kratki izjavi za javnost pojasnil, da jim je vžigalnik uspelo onesposobiti. Približno pol ure pozneje se je zaslišal pok, nato se je iz luknje, kamor so bombo premestili, pokadilo. Sirena, ki naznanja konec nevarnosti, se je že oglasila.

Bobo
Detonacija druge mariborske bombe.

UKC in zapor

Zaradi akcije onesposobitve bombe je bilo v Mariboru zaprtih več cest, pa tudi hitra cesta proti Pesnici. Zaprti sta bili tudi avtobusna in železniška postaja, znova tudi nakupovalno središče Europark, ves dan bo motena oskrba s plinom. 

Večji del Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je bil tokrat izven območja nevarnosti, v 600-metrskem pasu se nahaja le stavba oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer obiski do konca evakuacije niso bili dovoljeni, pacienti in zaposleni pa so v tem času ostali v stavbi. V območju evakuacije je bil tudi del mariborskih zaporov, a so zapornike in pripornike preselili v tisti del objekta, ki je izven 300-metrskega pasu.