Zanimivosti

Temne in mlečne tablice skušnjave

T.D.
3. 11. 2019, 12.09
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 12.09
Deli članek:

Sladka, slastna, topi se v ustih, njen okus pa nas razvaja še nekaj časa po tem, ko smo jo že pojedli. Govorimo seveda o čokoladi, »drogi«, ki se ji ne more upreti večina ljudi.

Dreamstime
Čokolada sprošča hormone sreče.

Že pred stoletji je čokolada veljala za zdravilo in poživilo, ki daje energijo. Danes pa je dokazano, da ima predvsem temna čokolada številne pozitivne učinke na naše zdravje in počutje. S čokolado seveda ne gre pretiravati, saj vsebuje tudi precej sladkorja, v zmernih količinah pa jo lahko uživate brez skrbi.

Hranilno živilo

Čeprav čokolada spada med slaščice, je pomemben vir hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, kalcij, fosfor, železo, natrij, kalij, magnezij, cink, vitamina B1 in B2 ter vlaknine. Vsebuje tudi več kot 500 raznih kemijskih spojin, med drugim flavonoide in psihoaktivne snovi, kot so kofein, triptofan in feniletilamin. Slednji v našem telesu povzroči sproščanje serotonina in endorfinov oziroma tako imenovanih hormonov sreče, ki pomagajo izboljšati počutje in razpoloženje ter celo spodbujajo poželenje.

Mlečna osrečuje

Mlečna čokolada vsebuje več kalcija kot temna čokolada. Kalcij je koristen za kostno maso in izgradnjo kosti, ima pomembno vlogo pri krčenju mišic, v krvnem obtoku pa sodeluje pri krčenju in širjenju žil in tako pripomore k normalnemu delovanju krvnega obtoka. Raziskave so pokazale tudi, da mlečna čokolada intenzivneje od temne krepi nekatere možganske funkcije, na primer spomin. Ne nazadnje mlečna čokolada vsebuje tudi več sladkorja kot temna. To je sicer dolgoročno slabo za zdravje, a po drugi strani večje količine sladkorja spodbujajo telo, da začne proizvajati večje količine serotonina in endorfinov, ki so odgovorni za dobro razpoloženje in občutek sreče. Ni čudno torej, da ljudje, še posebej ženske, tako radi posegamo po tej rjavi poslastici, saj nas dobesedno osrečuje.