Športna oprema

Pospravimo kratke hlače in poiščimo vetrovko!

T.D.
2. 11. 2019, 12.49
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 21.47
Deli članek:

Zakaj ne bi bile tudi med treningom videti odlično? In predvsem – kaj potrebujete, da vam bo udobno?

Dreamstime
Športna oblačila morajo biti takšna, da se v njih dobro počutite in da njihove funkcionalne lastnosti zadovoljujejo potrebe izbrane športne dejavnosti.

Nakupovanje športne opreme ni tako preprosto kot nakupovanje oblačil za druge priložnosti. Predvsem moramo biti pozorni na to, da so športna oblačila kakovostna, vremenu in športni panogi primerna ter, kar ni zanemarljivo, tudi ne predraga. Z našimi nasveti vam bo to lažje uspelo.

Materiali

Športna oblačila morajo biti takšna, da se v njih dobro počutite in da njihove funkcionalne lastnosti zadovoljujejo potrebe izbrane športne dejavnosti. Najboljša materiala za športna oblačila sta bombaž in elastan. Elastan poskrbi, da se oblačilo prilega telesu in giblje skupaj z njim, bombaž pa pomaga vpijati znoj in je zračen. Vendar če se močno znojite, bombaž postane neudoben za nošenje; v tem primeru vam priporočamo, da raje izberete sintetične materiale, ki so namenjeni predvsem vpijanju znoja.

Perilo

Športno spodnje perilo, med katero spadajo tudi športni nedrčki, je pomemben dodatek, ki bo pripomogel k udobni vadbi. Namen športnega perila je, da vpije telesno vlago s kože in se čim hitreje posuši, zato naj bo narejeno iz sintetičnih materialov, katerih vlakna odvajajo vlago proč od telesa. Športni nedrček poleg tega zmanjša gibanje prsi, blaži neudobje in preprečuje škodo, ki jo med športno vadbo nehote povzročamo prsnim mišicam in vezem. Toda kakšnega izbrati? Predvsem naj ima široke in udobne naramnice, te vas ne smejo tiščati in žuliti.

Copati

Za vsako aktivnost imejte posebne športne copate, to je pravilo številka ena. Kajti nekateri so namenjeni športom zunaj, drugi treningom v fitnesu, s tretjimi lažje kolesarite, četrti so prirejeni za dvoranske športe. Za vse pa velja, da morajo imeti dobro stransko oporo, ki je pomembna pri gibanju vstran, in podplat, ki ne drsi. Če med aktivnostjo veliko skačete, izberite copate, ki so dodatno oblazinjeni v predelu pete, ne pozabite pa nameniti pozornosti tudi nogavicam.