Po hudih neurjih na Ptujskem

FOTO: V kmetijstvu nastalo za 11,3 milijona evrov škode, najbolj na udaru koruza, buče in pšenica

S.R./STA
25. 10. 2019, 16.26
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 16.29
Deli članek:

Neurja z močnim vetrom, dežjem in točo so julija letos na Ptujskem povzročila za 11,3 milijona evrov škode v kmetijstvu, kažejo podatki ptujske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS).

Neurje.si
Škoda po julijskem neurju na Ptujskem.

Ujme, ki so bile na Ptujskem letos še posebej hude, so škodo povzročile na kmetijskih površinah na območju, velikem 10.689 hektarjev. Najbolj so bile prizadete koruza, buče in pšenica. O škodi in potrebnih ukrepih so danes ponovno razpravljali člani sveta območne enote KGZS Ptuj. Kot je po seji povedal predsednik sveta Milan Unuk, so od vlade prejeli odgovor, da se je ta s škodo seznanila. 

V nadaljevanju pa od vlade pričakujejo tudi sprejem ustreznih ukrepov za pomoč najbolj prizadetim kmetom, kot so odpisi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, odpisi najemnine pri skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ali aktivacija ukrepa de minimis, je povedal Unuk. 

Na svetu območne enote KGZS so danes razpravljali tudi o delovanju Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Kot je med drugim povedal Unuk, od sklada pričakujejo, da ukine licitacije za zemljišča, ki vodijo do visokih cen najema zemljišč za kmete. Prav tako od sklada pričakujejo, da bo deloval v prid zaokroževanju kmetij, je povedal Unuk.