Na udaru tudi narava

FOTO: Kako varen sploh še je mariborski Mestni za sprehajalce? Razmere so vse slabše. Zato naprošajo starše, da ...

J.P.
25. 10. 2019, 14.09
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 15.27
Deli članek:

Na širšem območju mariborskega Mestnega parka mrgoli kolesarjev, ki padala poganjajo na gozdnatih območjih. Zakon tega ne dovoljuje, a so razmere kljub temu vse slabše.

Mestna občina Maribor
Kolesarji so si v gozdu izdelali proge in skakalnice.

Naravi se na širšem območju mariborskega Mestnega parka – na Mestnem vrhu, Piramidi in Kalvariji – se dela veliko škodo, so sporoči z Mestne občine Maribor. Kolesa "odstranjujejo gornji sloj zemljine, poškodujejo koreninski sistem dreves, oblikujejo pa tudi kanale, po katerih voda hitreje odteka in s seboj odnaša prst", so pojasnili in dodali, da kolesarji s svojim početjem vznemirjajo divjad in druge prostoživeče živalske vrste.

Mestna občina Maribor
Posledice kolesarjenja po gozdu.

Ogroženi sprehajalci

Kolesarji se pogosto vozijo po travnati površini in pod krošnjami dreves v vzhodnem delu parka (ob stopnicah, ki vodijo do Treh ribnikov). Na tem mestu bodo pristojni znova zasadili grmovnice, ki bodo ovirale spuste kolesarjev in polepšale degradirani prostor. 

Mariborski Mestni park je zavarovano območje. Leži v mestu, obiskanost je temu primerna. Kar pomeni, da so neposredno ogroženi tudi ljudje na sprehajalnih poteh. "Med sprehajalci je veliko starejših in družin z majhnimi otroki; ker kolesarji dosegajo visoke hitrosti, hkrati pa so tihi, se jim pešci včasih komaj pravočasno izognejo. Srečanja med njimi so pogosto neprijetna, občasno celo nevarna," so opozorili.

Vožnja s kolesi je v naravnem okolju dovoljena le po utrjenih poteh, kot so gozdne ceste, če temu ne nasprotuje lastnik oziroma upravljavec. Dodali so, imajo v Mariboru alternativo v obliki Bike Parka Pohorje, zato kolesarje pozivajo, da uberejo ustrezne poti.

Mestna občina Maribor
Posledice kolesarjenja po gozdu.

Mestna občina Maribor
Posledice kolesarjenja po gozdu.

Večina jih je mladoletnih

Na najbolj problematičnih točkah bdijo policisti. Ti ugotavljajo, da kolesarji – večina jih je mladoletnih – ne vedo, da je takšno početje prepovedano in da škodujejo naravi. "Zato prosimo starše, da se z mladimi kolesarji o tem pogovarjajo," so še sporočili z Mestne občine Maribor.