Ugrabljena ali zaljubljena?

Po objavi fotografij 15-letnica iz Šentjerneja izginila

Boris Blaić / Dolenjski list
12. 10. 2019, 07.30
Posodobljeno: 12. 10. 2019, 08.42
Deli članek:

Aleksandra Gunde in Darka Brajdič iz romskega naselja v Šentjerneju že od ponedeljka pogrešata hčerko oziroma vnukinjo, 15-letno V.

Družinski arhiv
V. je v videoposnetku, ki ga je poslala družini, dejala, da ni ogrožena, ter da je fantu odšla prostovoljno.

»V ponedeljek je šla v šolo, v Novem mestu obiskuje prvi letnik srednje gostinske šole, potem pa se ni več vrnila domov. Dan pred tem se je po računalniku pogovarjala z nekim mladoletnim fantom iz Kočevja. Kot smo ugotovili pozneje, ji je ta fant takrat zagrozil, da bo, če ne bo prišla k njemu v Kočevje, na facebooku objavil njene gole fotografije. V ponedeljek je fotografijo res objavil in drugi so jo začeli deliti. Kmalu je prišla tudi do nas,« sta pripovedovali mama in babica, prepričani, da je 15-letnica postala žrtev izsiljevanja, če ne celo ugrabitve. Ko so izvedeli, kaj se dogaja, se je njena družina takoj odpeljala v Novo mesto, a dekleta v šoli niso našli. »Pozneje smo izvedeli, da se je takrat, ko smo bili tam, skrivala. Gotovo je bila v šoku in osramočena, ko je izvedela za fotografije, morda se je bala tudi nas. Pozneje je po njo prišla družina tega fanta,« je na robu solz povedala Brajdičeva.

Je šla prostovoljno?

Da jo njena družina išče in da je prepričana, da je V. žrtev kaznivega dejanja, so prejšnji teden objavili tudi na spletni strani Dolenjskega lista. Po tem pa je zgodba dobila nov zasuk.V ponedeljek je Brajdičeva povedala, da se je njena vnukinja kmalu po objavi oglasila po facebooku, kjer je na videoposnetku dejala, da je k fantu v Kočevje odšla prostovoljno, da tam ni ogrožena in da naj njena družina zaradi tega ne hodi na policijo. »V to so jo prisilili, to niso njene besede,« je dejala babica, ki je dodala, da naj bi bila vnukinja na posnetku vidno pretresena. »Niti svojih pravih podatkov ni povedala. Ne vemo, kaj se dogaja z njo. Res je, da se pri Romih to dogaja, da mlada dekleta pobegnejo od doma k fantu, a v našem primeru ni šlo za to,« je prepričana Brajdičeva, ki pravi, da bo vztrajala tudi pet let, če bo treba, da bi se vnukinja le vrnila domov. Policija primera zaradi varovanja osebnih podatkov in interesov mladoletne osebe ni komentirala. Policisti za zdaj nimajo informacij, ki bi kazale, da bi bila 15-letnica v svoj prihod v Kočevje prisiljena ali da bi bila tam ogrožena njena varnost. Dekle naj bi tako v zadnjih dneh večkrat prišlo tudi na policijsko postajo v Kočevju, a naj bi od tam vedno tudi hitro odšlo, saj se noče vrniti domov. Izvedeli smo še, da policisti preiskujejo tudi informacije v zvezi z nedovoljenim razširjanjem fotografij.