Drugi tir

Če bo treba, bodo z bagri odkopali zid

Žiga Kariž
11. 10. 2019, 19.30
Deli članek:

Že prvi večji razpis za izgradnjo drugega tira se spreminja v farso. Da bi preverili, kdo laže, je DKOM najel strokovnjake, ki bodo izmerili zid v Pesnici.

2TDK
Zaradi zapletov pri razpisu mostu čez Glinščico še nekaj časa ne bo.

Če smo v preteklih letih na račun Državne revizijske komisije (DKOM) lahko slišali številne kritike na račun njihovega formalizma in črkobralstva, pa so tokrat precej odločno zagrabili bika za roge. Pri prvem večjem razpisu za izgradnjo drugega tira, pri naročilu za izgradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice, se je seveda zapletlo. Na razpis 2TDK so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi so oddali še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Razveljavljen razpis

A družba Kolektor, ki je očitno poleg gradenj specializirana tudi za pritožbe, je uspela investitorja družbo 2TDK prepričati, da je izbrani konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel ponaredil eno izmed refrenc in da ni usposobljen za gradnjo objektov, ki so bili predmet razpisa. V razpisu je bil namreč naveden pogoj, da se lahko za gradnjo objektov za premostitev doline Glinščice prijavijo le podjetja, ki so že zgradila vsaj 50 metrov dolg in osem metrov visok zid. Tak objekt naj bi izbrani konzorcij zgradil v Pesnici. A težava je nastala, ker je na različnih dokumentih navedena različna višina zidu, v naravi pa je zid zasut in ga ni mogoče izmeriti.

Zagrabil bika za roge

Predsednik DKOM Samo Červek, ki je nasledil Boruta Smrdela, ki je zaradi številnih pritiskov s položaja odstopil pred nekaj meseci, je sporočil, da bodo zaradi nedoslednosti v dokumentaciji in nasprotujočih si izjav višino zidu ugotavljali na terenu. Zato je DKOM strokovnjakoma mariborske fakultete za gradbeništvo naročila izdelavo strokovnega mnenja. »Nadaljnja dinamika reševanja zadeve je odvisna od ravnanj strank v postopku (slednjim je bilo naloženo plačilo predujma za izdelavo strokovnega mnenja) ter od poteka izdelave strokovnega mnenja,« so sporočili z revizijske komisije.

Zabrneli bodo stroji

Strokovnjaki naj bi mnenje izdelali še ta mesec. Najprej bodo poskusili višino zidu ugotoviti s sondiranjem, če s tem postopkom ne bo možno priti do odgovora, pa bodo zid enostavno odkopali in izmerili. Kot je še povedal Červek, bo stroške izdelave strokovnega mnenja, ki naj bi znašali okoli 10.000 evrov, na koncu nosila stranka, ki bo v postopku izgubila. Torej, če je zid res visok osem metrov, jih bo nosilo podjetje 2TDK, ki je razpis razveljavilo, če bo zid nižji, pa konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel.

Sum kaznivega dejanja

Ne glede na rezultat postopka pred DKOM pa se bodo z razpisom ukvarjali tudi policisti, saj je družba 2TDK policiji naznanila sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z izvedbo javnega naročila glede prečkanja doline Glinščice pri izgradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper. Kot so pojasnili, so ob odločanju o oddaji naročila in v postopkih, ki so bili s tem povezani, zaznali dejstva in okoliščine, ki izkazujejo sum, da so podane nepravilnosti in neskladnosti. Ob tem so na 2TDK poudarili, da so bili naznanitev dolžni podati.