Vojna v Siriji

V turški ofenzivi vse več mrtvih, priprti borci IS bežijo iz taborišč

B.K./STA
11. 10. 2019, 18.38
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 19.59
Deli članek:

Število žrtev turške ofenzive na severovzhodu Sirije narašča.

Twitter
V siloviti eksploziji samomorilskih napadalcev v pretežno kurdskem mestu Kamišli je bilo uničenih pet vozil, ubiti so bili trije civilisti.

Turški obrambni minister Hulusi Akar trdi, da so v operaciji, ki jo je Ankara proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije začela v sredo popoldne, ubili 342 pripadnikov kurdske milice YPG. V spopadih naj bi umrli štirje turški vojaki, turški mediji pa poročajo o žrtvah med civilisti na turški strani meje, ranjena naj bi bila tudi dva novinarja.

Sirski observatorij za človekove pravice je medtem poročal, da je bilo od začetka ofenzive v turških napadih ubitih 17 civilistov in 41 kurdskih borcev.

Po podatkih observatorija je bilo samo danes v turških napadih na območju sirskega obmejnega mesta Tal Abjad, ki je ena glavnih tarč turške ofenzive, ubitih sedem civilistov. Štirje so umrli med begom, ko je njihov avtomobil zadelo turško letalo, tri pa so v okolici mesta ubili turški ostrostrelci, je navedel observatorij, ki podatke dobiva od aktivistov s terena.

Oblasti v sirskem mestu Kamišli so sporočile, da je bila danes tarča avtomobila bombe restavracija, polna ljudi. Ubiti so bili trije civilisti, ranjenih pa devet. Eksplozija je bila silovita, saj je na posnetkih videti vsaj pet povsem uničenih vozil. Odgovornost za napad je po poročanju ameriške državne  multimedijske agencije VOA prevzela Islamska država.

V taborišču Al Hol nemiri

Iz prenapolnjenega taborišča Al Hol na severovzhodu Sirije, v katerem je po podatkih Združenih narodov okoli 70.000 ljudi, večinoma žensk in otrok, svojcev domnevnih skrajnežev Islamske države, pa so danes poročali o nemirih. Pripadnike kurdskih varnostnih sil, ki v taborišču skrbijo za varnost, je napadla skupina ljudi, ki je vzklikala Alahu akbar in vanje metala kamenje. Nekateri so skušali zbežati, a nikomur ni uspelo, so povedali kurdski predstavniki, ki so zadeve kmalu imeli pod nadzorom.

Opozorili so, da bi se podobni incidenti lahko še dogajali. Incident v taborišču se je zgodil v času, ko so zaradi turške ofenzive pripadnike kurdskih varnostnih sil, ki nadzirajo taborišče, množično premestili severneje, da bi preprečili napredovanje turških sil, ki ofenzivo izvajajo s kopenskimi enotami, letali in artilerijo.

Turško topništvo naj bi sicer ciljalo tudi na taborišče Jirkin v bližini Kamišlija, kjer so zaprti nekateri borci Islamske države. Po navedbi kurdskih predstavnikov naj bi jih sedem uspelo pobegniti iz taborišča.