V DeSUS so namreč minuli teden vložili dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. V skladu z dopolnilom bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu in ne šele ob več kot triodstotni. 

Poteza DeSUS je razburila koalicijske partnerje, saj so se dogovorili, da dopolnil k proračunu in spremljevalnim dokumentom stranke posamično ne bodo vlagale. Na to je pred nekaj dnevi spomnil tudi premier Marjan Šarec

Kot je po današnjem koalicijskem srečanju pred sejo vlade pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, gre za izredno uskladitev pokojnin decembra 2020, torej za en mesec, kar predstavlja od pet do šest milijonov evrov. 

Ne soliranju in nato objem

Na vladi so se dogovorili, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo vlagali.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana so se partnerji strinjali, da je proračun s soliranjem katere koli stranke ali poslanca težko nadzorovano spraviti pod streho. Zato je zadovoljen, da se je DeSUS pripravljena odpovedati temu dopolnilu in se strinja, da ga vložijo kot dopolnilo koalicije. "Pomembno je, da bo ta vsebina v proračunu zajeta," je dodal Han. 

Tudi vodja poslancev SMC Igor Zorčič je izpostavil dogovor, zadeve, glede katerih so sicer soglasni, vložijo skupaj, ter da se soliranje strank z dopolnili ustavi. S tem so zadovoljni tudi v SAB, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper

Dogovor, da je to skupen projekt, je dobra rešitev tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše. Po njegovih besedah so skupaj ugotovili, da so upokojenci pri proračunski pogači najmanj dobili. 

Po predlogu omenjenega zakona, ki je v parlamentarnem postopku, bi se namreč pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni gospodarski rasti letos, ki pa glede na napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti v letošnjem letu na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.