Stranski učinki zdravila

Farmacevtski velikan mora 26-letniku plačati ogromno odškodnino

G.G.
9. 10. 2019, 11.12
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 12.40
Deli članek:

Ameriški farmacevtski velikan Johnson & Johnson bo moral kar globoko seči v žep.

Reuters
Fotografija je simbolična
Risperdal je sicer antipsihotik, ki je predpisan za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje. Zdravniki pa ga lahko predpišejo tudi za zdravljenje drugih motenj. V podatkovni zbirki zdravil, ki so na voljo v Sloveniji, Mediatly, je pri Risperdalu ginekomastija, to je stanje povečanih prsi pri moškem, navedena med njegovimi možnimi neželenimi učinki. 

Porota na sodišču v Philadelphii je razsodila, da je farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson (J&J) dolžno plačati odškodnino 26-letnemu Nicholasu Murrayu, ker ga ni dovolj jasno opozorilo, da lahko jemanje antipsihotičnega zdravila risperdal prispeva k rasti prsi. Murrayu so leta 2003 diagnosticirali motnjo avtističnega spektra. Zdravniki so mu predpisali risperdal, zaradi česar naj bi mu začele rasti prsi.

Murrayevi odvetniki so po oceni porote prepričljivo dokazali, da je družba Janssen, hčerinsko podjetje J&J, pred dobrobit pacientov postavilo dobiček. Sodišče je tako farmacevtsklemu podjetju J&J naložilo plačilo osmih milijard dolarjev (7,3 milijarde evrov). Bajno plačana odvetniška ekipa J&J je napovedala pritožbo, saj menijo, da gre za bistveno nesorazmerno višino odškodnine.

Po poročanju BBC je še okoli 1000 podobnih tožb na čakalni vrsti samo v zvezni državi Pensilvanija.

Podjetje J&J je moralo v začetku leta plačati 572 milijonov dolarjev, ker so ga spoznali za soodgovornega za »epidemijo« zasvojenosti z opiati v ameriški zvezni državi Oklahoma, v Ohiu pa so za podoben očitek sklenili poravnavo za dobrih 20 milijonov dolarjev. V naslednjih mesecih J&J čakata še dva primera na sodiščih, že v preteklih letih pa so bili kaznovani s plačilom visokih odškodnin zaradi tega, ker so njihovi izdelki vsebovali nikelj, železo in krom.