Hladna fronta

Vse je pripravljeno za burno vremensko dogajanje: padavine že v osrednji Sloveniji, možni močni nalivi, sunki vetra in toča

G.G.
2. 10. 2019, 10.16
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 12.47
Deli članek:

Indijanskemu poletju je odklenkalo. Zajela nas bo hladna fronta. Nevihte se že pojavljajo na Obali in na zahodu države.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Včeraj se je hladna fronta zadrževala še na zahodni strani Alp, danes pa se je pomaknila proti Sloveniji. Zjutraj so plohe namočile severozahodni del države, okoli 11. ure pa so se prve nevihte pojavila na Obali in počasi segle na Goriško, pomikajo pa se proti notranjosti.

Popoldne bo še bolj pestro, fronta pa bo v nekaj urah prešla vso državo. Kaj bo prinesla? Kaj le! Krajevne padavine, tudi plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, pravijo na Agenciji za okolje (Arso). Drznejši ljubitelji vseh vremenskih pojavov na spletnem portalu Neurje.si pa dodajajo: »Vetrovni profil bo, v kombinaciji s potencialno konvektivno energijo, ugoden tudi za razvoj kakšne supercelične nevihte. Obstaja možnost nastanka lokalnih močnejših neviht z močnimi nalivi, silovitejšim nevihtnim pišem in manjšo točo ali sodro. Največ verjetnosti za nastanek močnejših neviht bo v južni polovici Slovenije in na vzhodu (Primorska, Notranjska, Dolenjska in Štajerska).«

Hladno četrtkovo jutro

Popoldne in zvečer bo zapihal še okrepljen severni veter in krepko ohladil ozračje. Noč na četrtek bo oblačna in deževna, do jutra pa bodo padavine večinoma izgubile zagon in ponehale. Zjutraj se bo treba obleči topleje, kot v zadnjih dneh. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, v Gornjesavski dolini okoli 3, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija. Dopoldne bo še vetrovno, popoldne pa bo veter oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 stopinj.

V petek bo po hladnem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno. V noči na soboto se bo prehodno pooblačilo, občasno bo rahlo deževalo. V soboto čez dan se bo postopno delno razjasnilo.