Odlagališče

Slovenija in Hrvaška brez skupne rešitve glede jedrskih odpadkov

G.G./STA
30. 9. 2019, 15.00
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 15.06
Deli članek:

Slovenija in Hrvaška na zasedanju meddržavne komisije za Nuklearno elektrarno Krško (Nek) na Bledu nista dosegli dogovora glede skupnega odlagališča jedrskih odpadkov na Vrbini.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot je po zasedanju komisije povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so danes obravnavali izjemno uspešne obratovalne, ekonomske in varnostne rezultate Neka v letošnjem letu. Predvsem pa je vesela, da so uspeli potrditi tretjo revizijo programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov. Program bosta sedaj obravnavala slovenska vlada in hrvaški sabor in Bratuškova je prepričana, da bodo na naslednjem zasedanju komisije dokument lahko dokončno potrdili.

So pa na današnjem zasedanju potrdili ugotovitev koordinacijskega odbora, da v tem trenutku ni soglasja za skupno rešitev glede odlaganja nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. "Slovenija gre tako sedaj z Vrbino svojo pot. Smo pa še vedno odprti za pogovore s Hrvaško, seveda skladno z meddržavno pogodbo," je povedala Bratuškova.

Vrbina le odlaganje odpadkov iz Neka

Hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić je pojasnil, da je za hrvaško stran problematičnih več pogledov glede skupnega odlagališča na Vrbini. Z njegove perspektive je ključen problem ta, da Vrbina predpostavlja le odlaganje odpadkov, ki nastanejo v Neku. To pa pomeni, da Hrvaška nima rešitve za institucionalne odpadke in bi morala zgraditi še eno odlagališče.

Bratuškova je o razlogu za to povedala, da meddržavna pogodba v tem trenutku predvideva skupno reševanje le za odpadke, ki nastajajo v Neku. "Tudi dokumenti, ki so pripravljeni na občinski ravni zaenkrat predvidevajo samo odlaganje odpadkov, ki nastajajo na območju Slovenije," je izpostavila ministrica.

Slovenija bo tako nadaljevala svojo pot z Vrbino, kjer je projekt zastavljen tako, da se lahko zgradi manjše ali večje odlagališče. "Leto 2025 je prelomnica, od katere ne nameravamo odstopati," je dejala Bratuškova in dodala, da bo v tem času treba še veliko postoriti in da je časovna stiska zato že kar velika.

Ćorić je povedal, da bo na naslednjem zasedanju, ki bo predvidoma januarja ali februarja, znova priložnost za pogovor o tem. Vendar pa neodvisno od tega Hrvaška od tega trenutka dalje nadaljuje priprave na alternativno rešitev za skladišče v bližini meje z Bosno in Hercegovino.

Ob tem se minister zaveda, da v Bosni in Hercegovini obstaja nasprotovanje temu projektu. Vendar, kot je zagotovil, se pri vsakemu projektu v moderni Evropi upoštevajo najvišji okoljski standardi in tudi hrvaška rešitev, če bo do nje prišlo, bo šla v tej smeri. Zato meni, da ni treba, da je kdorkoli zaradi tega zaskrbljen.