Schengen

Šarec: Če bo Evropska komisija Hrvaški dala zeleno luč, bo tudi Slovenija ravnala politično

A.S./STA
26. 9. 2019, 17.30
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 19.31
Deli članek:

Če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški dala zeleno luč za vstop v območje schengna, bo tudi Slovenija ravnala politično, je dejal premier Marjan Šarec.

Bobo
Marjan Šarec

Ob robu splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku je tudi zavrnil očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

"Odkar se udeležujem zasedanj Evropskega sveta, me nobena stvar več ne preseneti. Če bo Evropska komisija delovala politično, če bo zaobšla strokovno oceno, potem bo tudi Slovenija seveda ravnala politično," je danes dejal premier. Slovenijo po njegovih besedah skrbi predvsem varnostni vidik, zdi pa se mu zelo neresno, da so to zadevo uvrstili na dnevni red tik pred iztekom mandata te komisije.

"Vemo, da je imeti schengensko mejo izjemno zahtevno," je poudaril. Dodal je, da ga skrbi, ker Hrvaška nima rešenega praktično nobenega mejnega vprašanja z nobeno državo. "Kako lahko potem zaobidemo ta vprašanja in kar avtomatično je nekdo primeren za vstop v schengen," je dodal.

Premier je poudaril, da je bila Slovenija doslej vedno konstruktivna, vedno je izpolnjevala vse zaveze Evropske komisije in je bila vedno solidarna ter iskala rešitve skupaj z drugimi.

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec ni odgovoril naravnost. "Slovenija bo ravnala tako, kot se bo v tistem trenutku pokazalo, da je prav in v interesu Slovenije, pa ne samo Slovenije, ampak predvsem v interesu vladavine prava," je odgovoril.

Premier je zavrnil navedbe, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

"Mi smo to izpostavili, stališča so znana. Sodišče je kar zadeva arbitražo razsodilo in mi smo pripravljeni čakati še naprej, ker je pravo na naši strani in čas je, da tudi evropske ustanove to počasi dojamejo."

"Kdo bo potem še zaupal sodiščem in ne vem komu vse, če greš v nek dolgotrajen proces, ki tudi stane in potem se te odločitve sodišč gladko zavrže in ne spoštuje? To ni prava pot in Slovenija bo vztrajala na poti vladavine prava," je sklenil premier.

Komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen

Vprašanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje bo kolegij evropskih komisarjev predvidoma obravnaval 16. oktobra. Komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je sicer po neuradnih informacijah v notranjih postopkih že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje.

Še je mogoče, da se dnevni red spremeni in da kolegij o tem ne bo razpravljal sredi oktobra. A vse kaže, da bo komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen. Tako so v minulih dneh pisali hrvaški mediji in po svežih neuradnih informacijah je v notranjih postopkih komisar za notranje zadeve Avramopulos že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje. Proces sicer še ni končan, tako da je za končne sklepe preuranjeno.

Uradno v komisiji o primeru Hrvaške in schengna pravijo, da nikoli ne komentirajo komentarjev in govoric ter da je njihovo stališče jasno - da prizadevanja za čimprejšnje uspešno končanje schengenskih evalvacij napredujejo dobro in da bi Hrvaška morala postati članica schengna, ko izpolni vsa merila oziroma čim prej.

Danes se je oglasila tudi komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, ki je v pisni izjavi poudarila: "Kolegij komisarjev o evalvaciji hrvaške pripravljenosti za vstop v schengensko območje še ni razpravljal. Internih postopkov, ki tečejo znotraj komisije, ne komentiramo, jih pa budno spremljamo in v njih aktivno sodelujemo."

Na podlagi neuradnih informacij je mogoče razumeti, da komisarji dokumenta o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen še nimajo. Dobili naj bi ga nekaj dni pred načrtovano obravnavo točke na kolegiju. Od vsebine dokumenta bodo odvisni nadaljnji koraki komisarke Bulčeve, je slišati neuradno v Bruslju.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Romunija in Bolgarija na primer na ta korak čakata že več kot osem let. Njun vstop je bil sprva predviden marca 2011, vendar sta tedaj Nemčija in Francija temu odločno nasprotovali, češ da morata državi prej pokazati zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Tudi Plenković pričakuje zeleno luč

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo kolegij komisarjev potrdil oceno omenjenega odbora in da bo sprejel predlog pristojnih komisarjev, zlasti Dimitrisa Avramopulosa.

Zlasti pa se na to zanaša, ker je, kot je izpostavil, Juncker na obisku v Zagrebu junija rekel, da bo njegova komisija dala pozitivno priporočilo do konca mandata, ki se izteče konec oktobra.

O izjavi zunanjega ministra Mira Cerarja, da lahko v schengen vstopi le država, ki spoštuje mednarodno pravo, kar v primeru Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe ne drži, pa je Plenković dejal, da so to politična vprašanja, ki se bodo odpirala v razpravi članic EU.

Za zdaj pa je zadeva v rokah komisije, gre za tehnična merila, ki so enaka za vse, in Hrvaška je izpolnila vsa merila, je zatrdil hrvaški premier v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju po srečanju z novoizvoljeno predsednico komisije Ursulo von der Leyen in pred srečanjem z Junckerjem.

V komisiji pa so po srečanju Junckerja in Plenkovića sporočili, da je Juncker ponovil stališče komisije, da bi Hrvaška morala postati polnopravna članica schengna in da komisija končuje svojo oceno.

Na vprašanje, kako v komisiji komentirajo izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da če bo Evropska komisija delovala politično in zaobšla strokovno oceno, bo tudi Slovenija ravnala politično, pa so ponovili, da je "komisija politično barvno slepa" ter da je primer Slovenije in Hrvaške glede arbitraže na sodišču.