Iz poročila žvižgača tudi izhaja, da prepis telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino.

Poročilo žvižgača je danes v Washingtonu objavila komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa.

V poročilu žvižgač, gre za neimenovanega obveščevalca, ki je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik ZDA izkoristiti svojo moč, da bi vzpodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Trump je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom julija letos slednjega prosil za preiskavo sina svojega političnega nasprotnika Josepha Bidna. Biden je v odzivu v sredo Trumpu očital, da je sprožil neposreden napad na neodvisnost ameriškega pravosodja ter vladavino prava. Ameriški demokrati pa so v torek začeli uradno preiskavo predsednika ZDA pred impeachmentom oziroma postopkom odstavitve.