Evakuirali šole

VIDEO: Blizu Istanbula streslo, ljudje v paniki bežali iz hiš

A.S./STA
26. 9. 2019, 15.51
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 16.05
Deli članek:

Drugič v nekaj dnevih je turško Marmarsko morje pred metropolo Istanbul stresel potres. Potres z magnitudo 5,8, ki po prvih podatkih ni povzročil večje gmotne škode ali zahteval smrtnih žrtev, so občutili tudi v samem središču Istanbula.

Profimedia
Ljudje so v paniki bežali iz hiš.

Žarišče potresa je bilo v Marmarskem morju pred mestom Silivri v bližini Istanbula in na globini sedmih kilometrov, so sporočile pristojne oblasti. Že v torek je regijo stresel potres z magnitudo 4,6.

Župan Istanbula Ekrem Imamoglu je na Twitterju objavil, da poročil o poškodovanih ali gmotni škodi ni. Državna televizija TRT je pokazala posnetke ljudi, ki so iz panike bežali iz hiš. V Silivriju so iz varnostnih razlogov odredili evakuacijo šol.

Vodja turškega Rdečega polmeseca Kerem Klinik je prek Twitterja posvaril pred popotresnimi sunki. Prebivalce je pozval, naj se ne približujejo stavbam, na katerih so vidne poškodbe.

Istanbul leži na izredno potresno ogroženem območju. Pod Marmarskim morjem se nahaja t. i. severnoanatolski prelom, ki označuje mejo med evroazijsko in anatolsko zemeljsko ploščo.

Eden od najhujših potresov v bližini Istanbula se je zgodil leta 1999. V potresu z magnitudo 7,6 je umrlo več kot 17.000 ljudi.