Pomoč

Suzana nas potrebuje v boju proti karcinomu

P.K.
16. 9. 2019, 20.14
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 07.06
Deli članek:

Novogoričanka je pred letom dni izvedela, da je zelo bolna. Zdaj se bojuje s časom in vprašanjem, kako naj plača zdravljenje, ki bi jo lahko rešilo.

Facebook
Suzana Bažato je 44-letna Primorka, ki kljub bolezni ohranja optimizem in upanje.

O svoji stiski je 44-letna Suzana Bažato iz Vrtojbe spregovorila tudi na enem izmed družbenih omrežjih. Tam nagovarja ljudi dobre volje in dobrega srca, da ji pomagajo do zdravja.

»Na vas se obračam s prošnjo, da mi pomagate premostiti osebno in denarno stisko, v kateri sem se znašla zaradi hude bolezni in nuje po zdravljenju v tujini,« so njene uvodne besede. V nadaljevanju se mama dveh sinov, eden od teh je še mladoleten, predstavi. Zapiše, da je že od lanskega julija odsotna z dela, saj so ji takrat zdravniki povedali, da ima raka na jetrih.

Facebook
Sredstva, ki bi ji zbrala z vašo pomočjo, dragi bralci, bi porabila za zdravljenje v Aziji.

Kemoterapija in zdravila

Znesek v poljubni višini lahko nakažete na Rdeči križ, območno združenje Nova Gorica, Ulica Tolminskih puntarjev 8, 5000 Nova Gorica. TRR: SI56 6100 0001 2761 764, sklic: 00 22 31, namen: za Suzano Bažato.

»Sredi lanskega avgusta je sledila operacija, poseg je bil uspešen in sem ga dobro prestala. Na vseh rednih kontrolah, ki so sledile, so bili izvidi razveseljivi, kazalo je dobro, vse do CT-preiskave, ki sem jo imela v začetku letošnjega poletja. Ta je potrdila ponovitev bolezni, ki napreduje. Tokrat operacija ni več možna, tako mi ponujajo le kemoterapije za omejitev napredovanja raka, sicer zelo invazivnega in hitro napredujočega tipa karcinoma, ter močna protibolečinska sredstva,« je sporočila žalostno dejstvo.

Pravi, da je, ker so možnosti zdravljenja v Sloveniji za njeno bolezen omejene, zaprosila za drugo zdravniško mnenje v tujini, saj so drugod dostopne še druge oblike terapij in zdravljenja. »Za moj primer bolezni je trenutno edina primerna in tudi zelo obetavna terapija, imenovana SPDT (Sono-photo dynamic therapy), ki jo izvajajo na kliniki Golden Sand Bay Hospital, SPDT4LIFE, ki je locirana v eni izmed južnih provinc na Kitajskem. Tu pri zdravljenju te oblike raka dosegajo zelo dobre rezultate pri številnih bolnikih,« pojasnjuje.

Rešitev v Aziji

Na omenjeni kliniki so že preučili njeno stanje, saj jih je seznanila z vsemi dozdajšnjimi pregledi in izvidi, nakar so z njo tudi že opravili video konzultacijo. »Njihovo strokovno mnenje je, da je SPDT-terapija za mojo vrsto karcinoma primerna, in predvidevajo veliko verjetnost ozdravitve,« sporoča optimistične prognoze. Svetujejo ji najprej začetno enomesečno terapijo, za nadaljnji potek zdravljenja pa bi se odločili, ko bi videli rezultat začetnega cikla. Takrat bi ocenili tudi možnosti za tako imenovano brahiterapijo, to je oblika radioterapije, pri kateri vir sevanja vstavijo v notranjost telesa.

Za prvi cikel terapij na Kitajskem bi morala plačati malo več ko 21.000 evrov, dodatnih 6000 bi morala dati še za kemoterapijo, razen če ji omogočijo transport le-te iz Slovenije.

Sporočila je tudi stroškovnik; na kliniki so ji namreč že pripravili seznam potrebnih terapij in tudi cenik za začetni enomesečni cikel. »Strošek za najosnovnejše bi znašal 21.416 evra, potrebna kemoterapija za ta čas bi znašala malo več kot 6000 evrov, slednji strošek bi sicer, če bi mi omogočili transport kemoterapije iz Slovenije na Kitajsko, odpadel. Skupaj torej to nanese 27.789 evrov.« Temu je treba prišteti tudi strošek za pot na Kitajsko zanjo in osebo, ki jo bo spremljala.

»To absolutno presega moje trenutne finančne zmožnosti, mojo osebno in finančno stisko pa povečuje tudi dejstvo, da sem sredi ločitvenega postopka. Zdravljenje s SPDT na kliniki na Kitajskem je zame trenutno edina možnost za ozdravitev, potrebnih denarnih sredstev pa nimam. Zato se obračam na vas, s prošnjo, da mi pomagate zbrati potrebna denarna sredstva. Trdno verjamem v vašo dobro voljo in pripravljenost pomagati mi, da dobim priložnost za ozdravitev. Za ves trud in pomoč se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem,« se za konec glasi njena ganljiva zahvala.

Ni sama

Pomembno vlogo v tej zgodbi, v kateri gori veliko upanja, imajo tudi številni, ki ji stojijo ob strani. To je tudi njen delodajalec, novogoriška družba Hit, predvsem pa SIDS, Sindikat igralniških delavcev Slovenije, enota Nova Gorica, ki ji predseduje Goran Vuković. »Takoj ko smo izvedeli za hudo stisko naše sodelavke, smo se odločili, da ji pomagamo, kolikor se le da. Povezali smo se z območnim združenjem Rdečega križa, prek katerega zanjo zbiramo sredstva. Želimo si, da bi ji prisluhnilo in pomagalo čim več ljudi. Seveda po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje,« je dejal Vuković. Ta si srčno želi, da bi se našlo tudi kakšno podjetje, ki bi se lahko »odpovedalo« nekaj sredstvom,da bi pomagalo Novogoričanki Suzani Bažato.