ODLOČNA PODPORA

Zadnja linija; Američani se umikajo, Nato ostaja

L.T./STA
16. 9. 2019, 20.04
Deli članek:

Vojaški odbor zveze Nato se je na konferenci, ki se je zaključila v Ljubljani, zavezal, da bo zavezništvo še naprej v nespremenjeni obliki izvajalo misijo v Afganistanu. Odločna podpora, je po konferenci povedal predsedujoči vojaškemu odboru, britanski letalski general Stuart William Peach.

Reuters
Pripadniki misije Odločna podpora med preiskavo napada v katerem je umrl romunski vojak.

Kot je še pojasnil Peach, Nato ostaja zavezan Afganistanu in bo še naprej izvajal misijo Odločna podpora, v okviru katere uri afganistanske vojake. Zavezništvo je zavezano omogočiti okrepitev afganistanskih sil, da bi same zagotovile pogoje za mir ter stabilnost in varnost države, je dejal.

V odgovoru na vprašanje o propadu mirovnih pogajanj med ZDA in talibani je povedal, da je Natovo stališče jasno in da si zavezništvo prizadeva za politično rešitev konflikta. Glede morebitnega umika sil, ki jih je med drugim napovedoval ameriški predsednik Donald Trump, pa je Stuart dejal zgolj, da se članice o potezah posvetujejo med seboj.

STA
Na misiji Odločna podpora sodeluje tudi osem slovenskih pripadnikov. Na fotografiji general Peach.

Afganistan je najdaljša ameriška vojna in Trump jo je odločen končati. Prejšnji teden so se ZDA nenadoma odpovedale mirovnim pogajanjem s talibani, ti so sporočili, da sta bila načina končanja okupacije v Afganistanu dva. »Prvi je bil džihad in boji, drugi način so bili pogovori in pogajanja,« je sporočil predstavnik Talibanov Zabihullah Mujahid. »Če se Trump želi nehati pogovarjati, bomo ubrali prvo pot, kar bodo kmalu obžalovali.« 

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je medtem povedala, da Slovenija trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah in operacijah, pri čemer do konca leta ne pričakuje sprememb. Slovenski vojaki so nameščeni tudi v Afganistanu. Ravno prek sodelovanja v misijah in operacijah Slovenija izkazuje svojo kredibilnost v zavezništvu, je poudarila.

Predsedujoči vojaškemu odboru se je zahvalil tudi Ermenčevi in Slovenski vojski za organizacijo konference. Zahvalil pa se je tudi Slovencem, ki so se pred 15 leti odločili za članstvo v zavezništvu. »Dobro je imeti prijatelje,« je v slovenskem jeziku sklenil novinarsko konferenco.

Padla dva pripadnika misije Odločna podpora

V samomorilskem napadu na kontrolno točko v diplomatskem območju je na začetku meseca umrl pripadnik ameriškega diplomatskega osebja, romunski vojak in še 10 afganistanskih civilistov. Zveza Nato je po napadu sporočila, da sta bila v napadu ubita pripadnika misije Odločna podpora, vendar ni sporočila njunih imen. V okviru te misije je julija padel tudi 27-letni hrvaški vojak Josip Briški. Hrvaška je sicer na to misijo pravkar napotila še 110 vojakov. Pred odhodom so se z minuto molka spomnili na padlega kolega.

Namen misije Odločna podpora je zagotavljati trening, nasvete in podporo afganistanskim varnostnim silam in institucijam v njihovem konfliktu z ekstremisti. V njej sodeluje tudi osem pripadnikov Slovenske vojske.

Misija je zadnja obrambna linija afganistanskih institucij pred ekstremisti, ki držijo vse večje dele države. Zahodna prisotnost v Afganistanu je sicer vse bolj pod vprašajem, odkar je ameriški predsednik Donald Trump iz države začel umikati ameriške sile in namignil na možnost popolnega umika, če mirovna pogajanja s talibani propadejo, kar se je zgodilo minuli teden.

Zahodna okupacija namreč ni uspela zgraditi in vzdrževati tako imenovane Nacionalne avtoceste 1, ki bi na temeljih starodavne ceste v krogu povezovala večja afganistanska mesta. Pri istem projektu je bila zaradi nenehnih sabotaž in napadov, ki so jih izvedli islamski fundamentalisti, neuspešna že Sovjetska zveza, ki se je v Afganistanu mudila v osemdesetih.