Kdo jih lahko ustavi pri njihovem objestnem in nasilnem pohajkovanju okoli šol, po športnem parku Gaj, na vhodih v gostinske lokale, pred stavbami in stanovanji? Nezanemarljive so tudi številne črne gradnje, nelegalno bivanje na tujih površinah, porast divjih odlagališč in nelegalno kurjenje odpadnih materialov, pod katere se seveda podpisuje starejši del te populacije. Ob vsem tem se grmadijo milijonske škode.

Kdo si upa zvečer varno na sprehod skozi mesto, ki ga je pred mnogimi leti varovala peščica mož v modrem, danes pa jih je več kot stotnija? Očitki so seveda leteli na policijo, da ni preveč odzivna in da tudi primere, ki jih zazna, ne obravnava enako kot pri drugih državljanih. Da možje postave svoje delo opravijo tako, kot jim veleva zakonodaja, so poudarili številni govorci, a se postopki ustavijo na tožilstvu in v sodstvu. Do kršilcev naj bi bili tolerantni, z izrečenimi nizkimi pogojnimi kaznimi in družbenokoristnim delom.

Kje tiči zajec?

Romi se tega dobro zavedajo in se ne ustavijo, vtis je, da jim je to tudi dovoljeno. In ravno v tem grmu tiči zajec. Predstavnikov naštetih ustanov, čeprav so bili povabljeni, na seji ni bilo. V molk so se zavili tudi v kabinetu predsednika vlade. Iz Ljubljane sta prišla le vrh policijske uprave in gradbeni inšpektor.

»Če kdo tišči glavo v pesek, se moti, da bo šla ta nevihta mimo,« je slikovito odnos Ljubljane do Kočevja ponazoril Predrag Bakovič (SD) in spomnil, da razmere, kakršne so danes v Kočevju, niso od včeraj, saj se zaostrujejo že desetletja. »Žal smo se pustili ustrahovati manjšini. A do kdaj?« so se spraševali. Število kaznivih dejanj se je v poletnih mesecih podvojilo, veliko ni prijavljenih. Razlog? Bojijo se maščevanja storilcev, nekatere prijavitelje zelo motijo postopki na policiji pri zbiranju osebnih podatkov.

Bo potemtakem kritična masa stopila skupaj in se varnostno samoorganizirala? »Seveda si tega ne želimo, zato poskušamo na vse pretege, s široko obravnavo perečih razmer, poiskati rešitve, da bi imeli naši občani mir. A nekaterim v državi to očitno ni mar. Poleg zdravja najbolj potrebujemo varnost,« je podaril župan Vladimir Prebilič.

Zasegli puške, pištole, bombe, naboje

Tudi o orožju se je govorilo na seji. O tistem, ki ga je policija zasegla v sedmih hišnih preiskavah v romskih naseljih: puške, pištole, bombe, naboje … V devetih preiskavah so zasegli drogo. »Okrepili smo nadzor na Kočevskem z dodatnimi patruljami, tudi s policisti v civilu, službenimi psi. Nekatere naše dejavnosti so neopazne. Zelo je pomembno, da se vsako dejanje prijavi na policijo, skupaj zmoremo več,« je opozoril Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana.

Lokalna skupnost, takšen je sklep, med drugim zahteva prednostno sklic sestanka z ministrstvoma za pravosodje in javno upravo ter tesnejše sodelovanje med policijsko postajo, centrom za socialno delo, medobčinskim inšpektoratom in finančnim uradom. Prav tako bo občina zagotovila dodatna sredstva za dva nova občinska redarja ter za fizično varovanje svojega premoženja.