Iz peskovnika bi nagnala korumpirane fante

Prst uperila v lobije: Bratuškova bo vsem, ki bodo ribarili v kalnem, sekala lovke

S.R./STA
6. 9. 2019, 14.26
Posodobljeno: 6. 9. 2019, 17.35
Deli članek:

Na včerajšnje poročanje o vmešavanju v razpis za direktorja družbe SODO se je danes odzvala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Nepresenetljivo je zanikala kakršen koli poskus vpliva na izbiro direktorja.

Bobo
Bratuškova pravi, da nikoli ni niti govorila s predsednico nadzornega sveta te družbe.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se je za spremembo akta o ustanovitvi družbe, ki je sistemski operater distribucijskega električnega omrežja, odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti. Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. Vsem, ki bodo želeli ribariti v kalnem, je že na začetku zapretila, da "bolj kot boste to počeli, bolj bom sekala lovke."

"Verjamem, da bi si energetski lobi še naprej rad delil milijone, vendar tega, dokler bom odgovorna, ne bom dovolila," je poudarila. Če bi vsi tako delovali, po njenem mnenju v državi ne bi imeli afer, kot je Teš 6. "Bolj, kot mi mečete polena pod noge, bolj bom grizla in sekala lovke," je zagotovila.

Bobo
Pojasnjuje, da je vlada akt o ustanovitvi družbe spremenila, ker se ji zdi prav, da bo na koncu z imenovanjem direktorja soglašala vlada.

Zanikala je, da bi šle omenjene spremembe mimo vednosti premierja Marjana Šarca, sklep o spremembi omenjenega akta pa je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno. To, da se je statut spreminjal v času razpisa in v času dopustov, pa se ji ne zdi sporno. "Šest tednov ni bilo sej vlad, pa smo na dopisnih sejah sprejeli približno sto aktov," je pojasnila. "Niti slučajno zaradi te zgodbe ne bom odstopila. Predsednik Šarec in vsi ministri so bili seznanjeni s tem. Če ne spremljajo, kaj se dogaja na sejah vlade, je to njihov problem," je dejala Bratuškova.

Ministrica je še zažugala, da dokler bo ona ministrica,"energetika ne bo peskovnik, v katerem bodo fantje tekmovali, kdo bo vzel večjo potičko." S tem je uperila prst proti lobijem, proti katerim, pravi, se bo še naprej borila."Bolj kot mi boste metali polena pod noge in več afer, kot jih boste ustvarili, bolj bom grizla in sekala lovke,"je bila ostra ter hkrati poudarila, da so očitno na področjih prometa in energetike, za kateri je odgovorna,"lobiji najmočnejši." 

"Podjetje SODO je sistemski operater in opravlja javno službo enako, kot jo opravlja klinični center na področju zdravstva. Tudi v kliničnem centru minister oziroma vlada daje soglasje k imenovanju direktorja. Je bil okrog tega pred kratkim kakšen vihar?"je še nadaljevala.

Bobo
Nadzorniki so zato, da nadzirajo vodstvo, ne pa da zlizano delujejo koruptivno, pravi.

Planet TV je namreč v četrtek poročal, da se je Bratuškova osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek. Razpis za direktorja je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa naj bi po informacijah televizije ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati razpis, a ji to ni uspelo. 

Vlada je nato sredi odprtega razpisa na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Dva dni po tej spremembi se je na razpis ob aktualnem direktorju Vodušku po poročanju Planet TV prijavil še protikandidat.

Ministrica pravi, da ni nikoli rekla, da aktualni direktor, ki se je znova prijavil na razpis, ne uživa njenega zaupanja, se ji pa zdi skrajno nenavadno, da je bil razpis za direktorja objavljen sredi poletja, osem mesecev pred potekom mandata. Po njenih besedah je ministrstvo prejelo tudi anonimko, ki meče slabo luč na direktorja in še nekatere druge v družbi, zato je za pojasnila zaprosila nadzorni svet. 

Ob tem je s prstom pokazala na po njenem mnenju neprimerno ravnanje v energetiki. "Kako si fantje v energetiki predstavljajo kadrovanje, pa kaže nedopusten poseg direktorja Elesa, ki me je s pismom pozval, koga naj vladi kot skupščini predlagam za člana nadzornega sveta za mesto, ki je prazno od 1. avgusta. Zame absolutno nedopustno. Nadzorniki so zato, da nadzirajo vodstvo, ne pa da zlizano delujejo koruptivno," je poudarila.

Besede Bratuškove potrdila tudi prva nadzornica

Besede Bratuškove je potrdila tudi predsednica nadzornega sveta družbe SODO Mojca Soža, ki je zavrnila navedbe Planet TV. "Ministrica v moje delo, odločitve in predloge ni nikoli posegala in pravzaprav sem zgrožena nad lažnimi informacijami, da naj bi se ravno to zgodilo," je zapisala v pisnem odzivu.

Spomnila je, da Vodušku sedanji mandat poteče konec marca 2020. Razpis je bil, kljub njenemu predlogu, da se na objavo razpisa za direktorja družbe počaka do konca poletja, na pritisk preostali dveh nadzornikov - Izidorja Polanca in Damirja Ivančića - objavljen na vrhuncu letnih dopustov, rok za oddajo prijav pa je bil 19. avgust.